chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині вперше відбувся «Франко Фест»

30 липня 2012 о 14:26

У Нагуєвичах, рідному селі великого Каменяра, вперше провели свято «Франко-фест». Тут малювали, читали вірші, ставили вистави, грали та співали.

Дійства відбувалися одночасно на 3-х майданчиках. А глядачі обирали, що їм до вподоби, повідомляють «Факти.ICTV».

Слово Франка звучало зі сцен під час літературних читань і виступів співаків. Організатори склали програму так, аби показати багатогранність постаті поета. На «Франко-фесті» він постав не лише Каменярем-революціонером, а й глибоким філософом і ліричним романтиком.

Альона Матвійчук приїхала у Нагуєвичі аж з Донецька, каже, саме тут відкрила для себе лірику поета.

«Я зрозуміла, що в нього є сильна інтимна лірика, дуже гарні вірші. Там просто такий настільки тендітний, настільки тонкий, про кохання він дуже гарно пише», — розповідає учасниця «Франко-фесту» Альона Матвійчук.

Дерев’яна хата, де виріс поет, стала серцем фестивалю. Її відвідувала рекордна кількість туристів. Адже щодня у Нагуєвичах на фестиваль збиралося по 20 тисяч людей.

На свято приїхали гості з усієї України. Хтось щоденно доїжджав зі Львова чи Дрогобича, а хтось мешкав у наметах біля лісу.

«Ті люди будуть іншими, будуть знати, що вони не одні, будуть відчувати плече друга, товариша. Будуть знати, якщо важко, можна відкрити Франка, і стане легше», — каже організатор «Франко-фесту» Микола Походжай.

Свято вдалося, переконані організатори і завдяки тому, що інформацію про нього поширювали в соціальних мережах і мистецьких мас-медіа. А учасники «Франко-фесту» кажуть, готові їздити на подібні дійства в інші регіони. Адже Україна багата величними постатями, творчість яких треба популяризувати.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути