chrome firefox opera safari iexplorer

На українських дорогах може з'явитися ще одна служба, яка штрафуватиме водіїв

30 липня 2012 о 10:30

З наступного року у даівців на дорогах можуть з'явитися помічники: Мінінфраструктури (МІУ) пропонує дати більше прав співробітникам своєї Держінспекції з безпеки на наземному транспорті. Зокрема, вони зможуть складати протоколи про порушення водіями закону «Про автотранспорт» — це стосується тільки таксистів, далекобійників, водіїв автобусів і інших перевізників, — передає газета Сегодня.

«Держінспекція МІУ не збирається підміняти пости ДАІ, а стане працювати спільно з ними, — розповіли в Мініфраструктури. — В компетенцію інспекторів МІУ входитиме перевірка не всіх водіїв поспіль, а тільки ліцензованих перевізників: які перевозять комерційні вантажі або пасажирів».

Для тих, хто управляє особистим легковиком або іншим транспортом (вантажівкою), за допомогою якого людина не заробляє гроші, а наприклад, везе зі свого поля солому, нічого не зміниться. Документи перевірять також у водіїв, які везуть нестандартні комерційні вантажі (трактори, екскаватори, крани, сільгоспмашини). Всі вони зобов'язані мати спецліцензії на перевезення, які видає МІУ. Якщо документи не в порядку, планується, що представник МІУ отримає право накладати штраф за порушення закону «Про автотранспорт».

Поки це тільки пропозиції, які обговорять на рівні двох міністерств, потім винесуть загальні напрацювання на Кабмін. І вже уряд подасть законопроект про зміну низки законів, зокрема «Про автотранспорт», в Адмінкодекс. Терміни поки не називають, але, очікується, що законопроект з'явиться вже в нинішньому році.

«У нас щосили обговорюють цю новину. Схоже, що нова служба буде нас дублювати: ми й так перевіряємо документи на вантаж і дивимося, наскільки втомився водій, щоб вести авто», — неофіційно говорять пересічні даівці. Також вони зізнаються, що в такому випадку від них піде частина лівих заробітків, тому як перевізники — ласий куш. Офіційно в ДАІ про нових помічників говорять коротко. «Ми можемо залучати їх для спільних операцій», — сказав заступник начальника Управління ДАІ Володимир Резніков.

Перевізники ж вважають, що ноу-хау — палиця з двома кінцями. «Можливо, ця інспекція не буде чіплятися як ДАІ, але, швидше за все, доведеться платити і тим, і тим», — сказав представник однієї з великих компаній-перевізників.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути