chrome firefox opera safari iexplorer

Нічний перегляд телевізора може викликати депресію

25 липня 2012 о 11:51

Постійний вплив тьмяного світла вночі, наприклад, під час перегляду телевізора в темряві, може призводити до депресії, вважають учені.

Як зазначають дослідники, повернути гарний настрій можна, просто відновивши нормальний добовий режим, сказано в прес-релізі Університету Огайо.

Вчені спостерігали за двома групами хом'яків.

Перша група жила в умовах стандартного добового циклу: 8 годин у повній темряві і 16 годин з нормальним денним світлом (150 люкс). Друга категорія піддослідних жила перші чотири тижні експерименту в режимі 16 годин з рівнем освітленості 150 люкс, а ночами зі слабким світлом (5 люкс), що еквівалентно світлу від телевізора в темній кімнаті. Підсумки дослідження опубліковані в журналі Molecular Psychiatry.

Під час поведінкових тестів вчені виявили, що хом'яки другої групи були в цілому менш активні в денний час ніж ті, що жили за звичайних світлових умов.

Крім того, вони виявляли симптоми депресії, знизивши споживання солодкої води, яку зазвичай дуже люблять.

Втім, зазначають дослідники, через два тижні після повернення до стандартного світлового циклу, хом'яки, які жили вночі при тьмяному світлі, позбулися депресії і стали активні, як і раніше.

«Хороша новина для людей, хто допізна сидить біля телевізора і комп'ютера, в тому, що можна прибрати негативний ефект від перебування в умовах тьмяного світла, просто повернувши нормальний розпорядок дня», — цитуються в прес-релізі слова керівника дослідження, докторанта кафедри неврології Трейсі Бедросян (Tracy Bedrosian).

Вона зазначає, що висновки проведеного дослідження зміцнюють вже наявні теорії про те, що постійний вплив штучного світла ночами грає ключову роль в зростанні показників депресії серед людей за останні 50 років.

Під час своєї роботи група дослідників виявила зміни в головному мозку хом'ячків, що зазнавали впливу тьмяного світла ночами.

Вони встановили, що певний білок під назвою фактор некрозу пухлини (tumor necrosis factor,TNF) в мозку цих тварин, а також у людини, і призводить до розвитку депресії, тому що його виробництво при впливі штучного освітлення в нічний час зростає. А блокування рецепторів цього протеїну за допомогою особливого препарату позбавляє від депресивних проявів навіть за умови збереження нічного освітлення.

Раніше вчені дійшли висновку, що гамбургери і картопля фрі, а також продукти з великою кількістю трансжирів пов'язані з виникненням депресії.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути