chrome firefox opera safari iexplorer

Пасивний спосіб життя вкорочує вік

18 липня 2012 о 11:06

Пасивний спосіб життя вбиває в світі близько 5 млн людей щороку, пише британський медичний журнал Lancet.

«Приблизно троє з 10 осіб у віці 15 років і старше — близько 1,5 млрд людей — не слухають рекомендацій вести активний спосіб життя», — говориться в журналі.

Крім того, в опублікованій статті медики називають проблему пасивного способу життя пандемією.

Як зазначається, ще гірше йдуть справи серед підлітків у віці від 13 до 15 років.

При цьому автори дослідження, результати якого опублікував журнал, підкреслюють, що активний спосіб життя передбачає або 30 хвилин вправ помірної інтенсивності п'ять разів на тиждень, або 20 хвилин інтенсивного навантаження тричі на тиждень. Також можливе поєднання того й іншого.

З віком люди починають вести ще пасивніший спосіб життя, особливо жінки, і це більшою мірою стосується країн з високим рівнем доходу населення, зазначає журнал.

Видання також наводить результати іншого дослідження, яке було присвячене вивченню взаємозв'язку між рівнем фізичної активності та рівнем захворюваності на діабет і рак, проблемами з серцем.

Близько 6% випадків, пов'язаних з коронарною хворобою серця, викликані браком фізичної активності. За даними дослідників, 2% хворих на діабет і 10% онкологічних хворих захворіли саме через занадто пасивний спосіб життя.

В цілому, програми з підвищення рівня активності може врятувати 500 тис. життів на рік, говориться в журналі.

Раніше американські медики прийшли до висновку, що якщо проводити в сидячому положенні не більше трьох годин на день, це подовжує життя в середньому на два роки.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути