chrome firefox opera safari iexplorer

Під Києвом хочуть створити величезний нацпарк

26 липня 2012 о 10:26

Громадські активісти та екологи закликають надати усьому Біличанському лісу, який розташований на заході від Києва — між селищем Коцюбинським та містом Ірпенем, статусу національного парку.

Про це Gazeta.ua повідомив координатор громадської організації «Самозахист» Ігор Домбровський.

Війна навколо цього клаптику дикої природи точиться вже не перший рік. Але наснаги «зеленим» оборонцям додали рішення Київського апеляційного суду, яким він скасував дозволи на спорудження приватних котеджів на території Біличанського лісу, і Київської міської ради, яким вона погодила включення цієї лісової території до національного природного парку «Голосіївський». Згідно з документом, межі нацпарку «Голосіївський» розширять на 6462,62 га за рахунок земель КП «Святошинське лісопаркове господарство».

«Таким чином, Біличанський ліс отримає природоохоронний статус і буде охоронятись відповідно до законодавства про природно-заповідний фонд. На його території буде заборонена будь-яка діяльність, що може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища», – пояснив депутат Київради Денис Москаль.

Його радість не поділяє Ігор Домбровський. «Ви ж розумієте, що такі заяви робляться перед виборами», — сказав він. За словами активіста, 25 липня у Київській обласній держаній адміністрації відбулась нарада щодо затвердження меж та проекту генплану селища Коцюбинське. Її вів заступник київського губернатора Спаський.

«Як бачимо, вони не збираються залишати це питання у спокої, — зазначив громадський діяч. — Судове засідання, на якому вдалось анулювати рішення першої інстанції про розширення кордонів селища, лише призупинило цей дерибан. Але вони будуть шукати інші шляхи».

Зокрема, досі незрозумілим є те, яка саме територія Біличанського лісу увійде до складу майбутнього нацпарку. Наприклад, у лісі є унікальна місцевість з болотами та озером біля хутора Любка. Унікальна тим, що вже протягом кількох століть лишається недоторканною, у ній збереглись специфічні фауна та флора. Такий висновок дав Інститут ботаніки. Цю територію рятує від забудови також й своєрідний рельєф.

«Просто може бути таке, що влада залишить лише оцей шмат під національний парк, а все інше накаже вирубати, — пояснив координатор „Самозахисту“ Домбровський. — Тому, мені здається, це лише початок наших протистоянь. Ми не повинні розслаблятись, адже боротьба тільки починається».
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/life/_pid-kievom-hochut-stvoriti-velicheznij-nacpark/447513">Gazeta.ua</a>

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути