chrome firefox opera safari iexplorer

Щеплених і стерилізованих псів на території столичного ботсаду можуть знищити

17 липня 2012 о 14:30

У столичному Національному ботанічному саду імені Гришка — переполох через «собаче» питання. Днями кілька українських телеканалів випустили в ефір сюжети про «здичавілих» чотирилапих, які «масово нападають на відвідувачів та псують рослини».

Як доказ наводили слова директора Наталії Заїменко та садівника. Перша запевняла, що злих собак регулярно вивозять із території, а вони повертаються, другий — що вони нищать усе, «де свіжа земля». До місцевої влади нібито регулярно пишуть звернення, та результатів немає.

Однак частина колективу та місцеві захисники тварин запевняють «УМ»: ЗМІ подали інформацію однобоко. Опікуни «здичавілих» побоюються, що після запуску цих роликів може початися «сафарі», яке регулярно проводили за минулого керівництва — собак відстрілювали рушницями просто з джипів. «Диких» собак у саду немає. Бо всі вони стерилізовані та щеплені, — демонструє 19 ветеринарних паспортів місцева активістка Любов Ковальова. — 70% собак не мають навіть кліщів та бліх, вони чисті й здорові, а зграя неагресивна. Цього результату небайдужі мешканці Печерська та частина колективу саду домагалися роками власними силами і ресурсами. Стерилізація одного пса коштує від 400 гривень. А якщо цих собак забрати, на їх місце прийдуть інші, і все доведеться починати спочатку — адже це проблема всього міста, а пси легко потрапляють на територію ботсаду».

«Справді, раніше, коли собак забирали спеціальні служби, максимум за тиждень приходила нова зграя. Я погоджуюся, що пси на території ботсаду — це ненормально, але це загальноукраїнська проблема. А «прибрати з території», про що говорить частина колективу, — це значить знищити, — каже заступник директора Ботанічного саду із загальних питань Сергій Льодок. — Як на мене, раціональніше контролювати ту зграю, яка є. І нам це вдається. Адже притулки переповнені, там жахливі умови. Щодо нападів на людей — то винні переважно вони самі. Я неодноразово бачив, як мама балакає по телефону, а дитина з палицею ганяється за псом».

А працівниця ботсаду Олена Романець додає, що наразі більшої шкоди рослинам завдають не пси, а відвідувачі. Вони викопують лікарські рослини, рвуть квіти на букети, витоптують композиції і не зважають на правила відвідання території.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути