chrome firefox opera safari iexplorer

Shell знищить найцінніші куточки природи на Донеччині

18 липня 2012 о 09:04

Такого висновку дійшли фахівці Національного екологічного центру України (НЕЦУ), дослідивши місце розташування Юзівської газоносної платформи, на якій кампанія Шелл планує видобувати  сланцевий газ. Розробка газу ставить під загрозу  існування найбільш недоторканої частини Донеччини та національний природний парк «Святі гори». Видобувати сланцевий газ саме тут іноземним корпораціям дозволило Мінприроди України.

Межі газоносної платформи надані самою кампанією під час зустрічі із громадськими організаціями «Печеніги» та «Зелений фронт» у Харкові.

Дослідження НЕЦУ показало, що  на території Юзівської платформи зосереджена найбільша кількість дикої природи Донеччини та півдня Харківщини. 16.8% території платформи займають  ліси, 12.5 степи і ще біля 4% — заболочені ділянки та водойми.

— Дивлячись на підготовлену нами карту, бачимо, що видобувати  сланцевий газ збираються саме там, де на Донеччині і на півдні Харківщини найбільше недоторканої природи. – розказує заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк. – саме тут видобуток нанесе найбільший удар по природі.

Як повідомив НЕЦУ голова Державної служби геології та надр України О.А.Проскуряков у своєму листі №4987/01/10-12 від 01.06.2012 «Згідно з існуючою практикою виділяються  два основних напрямки екологічних ризиків. Перший стосується збереження земельного фонду в межах ділянки надр, наданої у користування… Другий напрямок екологічних ризиків відноситься до збереження водного фонду. Тут виділяються два основні аспекти:

1.      захист  ґрунтових та поверхневих вод  від реагентів, що  використовуються для розриву пласта, безпосередньо  зі свердловини під час проходу розчину під тиском, особливо на рівні водоносного горизонту, а також під час проведення самого гідро розриву;

2.      зменшення обсягів води, необхідної для здійснення повного циклу видобутку сланцевого газу».

Не менш важливою загрозою є нинішні правові умови в Україні, які не дозволяють ведення розробки корисних копалин на орних землях. Таким чином, видобуток газу вестиметься переважно на природних територіях. Гірничо-видобувні роботи на природних ділянках лісів, степів і боліт, є прямим порушенням законодавства України про екомережу, про тваринний світ, про рослинний світ, про охорону навколишнього природного середовища та про Червону книгу України. Крім того, Україна є стороною десяти природоохоронних угод та конвенцій, які також повинні враховуватись при плануванні впливів на довкілля. Передусім важливо згадати Бернську конвенцію «Про дикі види флори та фауни і середовище існування в Європі», яка чітко вказує переліки степових, лісових та інших екосистем, які охороняються згідно з нею, а також Боннську конвенцію про мігруючі види птахів у Європі та міжнародну угодуAEWA про Афро-Євраазійські мігруючі види птахів, згідно з якими Україна зобов’язується охороняти шляхи міграції дикої фауни (одним з основних міграційних шляхів є долина р. Сіверський Донець, в якій розміщена Юзівська  платформа).

Крім того, екологи дослідили і відомості про цінність природи Юзівської платформи. Зокрема, виявилось, що в її межах повністю розміщується єдиний національний природний парк східної України – «Святі гори» та ще кілька десятків заповідних територій. Також на Харківщині, в межах Барвенківського району екологи нещодавно запропонували створити національний природний парк «Барвенківські степи» , який також повністю попадає під зону розробки сланцевого газу.

На території Юзівської платформи відомі сотні знахідок рідкісних видів рослин і тварин. Лише база даних Степового кадастру дає інформацію майже про тисячу знахідок рідкісних рослин на півночі Донеччини і півдні Харківщини.

Також, за даними Державного кадастру тваринного світу саме тут зосереджена значна частина місць оселення рідкісних тварин Донеччини та Харківщини. Дуже важливими є ліси вздовж річки Сіверських Донець та степи Барвенківського району, в яких гніздує  велика кількість зникаючих хижих птахів. 

— Очевидно, що працівники Шелл умисно не обирали саме ту територію, знищення якої призведе до найбільших втрат для природи. – розказує Олексій Василюк. – Натомість це зробили українські чиновники. Якщо подивитись на схему Юзівської платформи, бачимо, що вона розміщена якраз там де природи найбільше. А природа не належить нікому, лише державі, відповідно саме тут найбільш просто буде виділити нові території для розробки газу. А це значитиме, що Донеччина залишиться без останніх природних перлин.

ДОВІДКА.

Нагадаємо, в останні місяці дедалі сильніших обертів набирає хвилювання місцевого населення та громадських екологічних організацій, викликане намірами розробки на території України родовищ сланцевого газу. Як відомо, технологія «гідророзриву пластів», що використовується при розробці таких родовищ, критикується у всьому світі як така, що несе суттєві ризики забруднення навколишнього природного середовища, у т.ч. підземних водоносних горизонтів.

В 2012 році мораторій на  видобуток сланцевого газу оголошений в Чехії, в 2011 році – у Болгарії, Франції, Німеччині та Швейцарії. За спроби продовження розвідки родовищ сланцевого газу у Франції передбачено ув’язнення. Про намір заборонити видобуток сланцевого газу заявляє також і Уряд Румунії. В усіх цих країнах  мораторії введені через  значну екологічну небезпеку  такого  роду видобутку.

По всьому світу тривають протести населення проти видобутку сланцевого газу

Разом з тим, попри суттєві зрушення у погодженні такого видобутку в Україні (завершення тендеру на розвідку родовищ тощо), досі не оприлюднювались ні результати державних екологічних експертиз таких робіт, ні повідомлення про проведені громадські обговорення та їх результати,  які мають визначити чи можливо здійснювати розробку родовищ сланцевого газу в Україні.

Василюк Олексій

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути