chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Україна вшанує пам'ять загиблих під час Скнилівської трагедії

27 липня 2012 о 09:53

Сьогодні, 27 липня, виповнюється десять років з дня трагедії на Скнилівському аеродромі у Львові. Тоді у результаті падіння винищувача Су-27 загинули 77 осіб, у тому числі 28 дітей.

Сьогодні львів'яни вшанують пам'ять загиблих під час Скнилівської трагедії. Зокрема, в каплиці всіх святих українського народу біля входу на Скнилівський аеродром відбудеться молитва в пам'ять про загиблих.

Після цього відбудеться покладання квітів до сегменту пам'яті в аеропорту імені Данила Галицького. Пізніше на Голосківському кладовищі пройде панахида за загиблими. Увечері запланований концерт-реквієм за участю композитора-скрипаля Нінуама Вимера.

***

Як відомо, катастрофа сталася о 12:52. Су-27 під керуванням пілотів Володимира Топонаря і Юрія Єгорова виконував фігуру вищого пілотажу «коса петля з поворотом». Пілотам не вистачило висоти, щоб вивести літак зі зниження, він зачепив дерево, потім вдарився крилом об бетон і якийсь час ковзав уздовж землі через льотне поле, заповнене глядачами.

Після цього він зачепив Іл-76, що стояв на аеродромі, і почав перекидатися. На місці падіння прогримів вибух, і виникла сильна пожежа. Пілоти катапультувалися після того, як літак перший раз ударився об землю, і встигли покинути його до того, як він зруйнувався і загорівся, обидва пілоти вижили.

***

11 червня 2008 Військовий апеляційний суд Центрального регіону визнав невинними чотирьох колишніх керівників ВВС, що звинувачувалися в причетності до авіакатастрофи в Скнилові в 2002 році.

24 червня 2005 Військовий апеляційний суд Центрального регіону оголосив вирок шести льотчикам. Наразі покарання у в'язниці відбуває тільки пілот Володимир Топонар.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути