chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні в столиці розпочинається капітальна реконструкція Поштової площі

16 липня 2012 о 14:19

Сьогодні в Києві розпочинається реконструкція Поштової площі, яку планують закінчити до Дня Києва у 2013 році. Нова площа буде пішохідною і матиме вихід на набережну Дніпра, пишеКоммерсантЪ-Украина.

Як повідомив виданню директор інституту Київдормістпроект Володимир Воробйов, вартість проекту оцінюють у 0,5 млрд грн. Від понеділка на ділянці від моста метро до Боричевого узвозу рух транспорту буде частково обмежений. Повністю його перекриють, коли будівельники почнуть знімати верхній шар землі в районі площі.

«Нам необхідно буде „заховати“ транспорт під пішохідну платформу розміром близько 9 тис. кв. м. Виходячи на площу, ви не побачите транспорту — його ми залишимо на нижньому рівні», розповів виданню Воробйов.

За словами Воробйова, з Набережного шосе на вулицю Боричів узвіз побудують з'їзди, під якими пройде транспортний тунель — він буде забезпечувати безперервність руху по набережній. У найширшій частині тунель матиме вісім смуг руху, а вихід із нього буде розташований в районі вулиці Набережно-Хрещатицької.

Архітектор реконструкції Юрій Бородкін наголосив, що це буде єдина в Києві площа з виходом до Дніпра, пише видання.

«Підземна частина буде складатися із двох рівнів, на одному з яких буде парковка, а на іншому будуть відкриті різні магазини та ресторани, які підтримають життя площі. Крім того, з боку Боричевого узвозу буде побудована скляна будівля у кілька поверхів, звідки, за задумом проектувальників, буде йти дорога до причалу. Там само облаштують другий вихід зі станції метро Поштова площа», — розповів Бородкін.

Крім того, проект передбачає знесення будівлі ресторану McDonald`s на Поштовій площі. Як розповів Володимир Воробйов, термін оренди земельної ділянки, на якій він розташований, закінчився ще у березні 2009 року. Водночас керівник департаменту зі зв'язків із громадськістю McDonald `s в Україні Михайло Шуранов заявив виданню, що будівля ресторану належить компанії і є її власністю.

«Ми розраховуємо, що підприємство збережеться в цьому мікрорайоні, і думаємо, що міська влада знайде з нами компроміс у вирішенні цього питання», — додав Шуранов.

Від початку реконструкції площі розберуть пішохідний міст, що веде до Річкового вокзалу, — на цьому місці обладнали пішохідний перехід зі світлофорами.

«Скоро потреба в цьому переході зникне — зараз ведуться переговори з адміністрацією річкового порту про перенесення причалів до метро Дніпро», — повідомив Воробйов.

Також з учорашнього дня і до 1 травня 2013 року рух транспорту по Набережному шосе на ділянці від моста метро до Боричевого узвозу та по вулиці Набережно-Хрещатицькій — від Боричевого узвозу до вулиці Андріївської буде частково обмежений.

«Спочатку ми будемо зводити одну з опорних стін, а також прокладати по набережній телефонний кабель, щоб прибрати із зони будівництва інженерні мережі. На цьому етапі істотних обмежень руху не буде», — запевнив Воробйов. Проте під час будівництва наступних опорних стін проїжджа частина на Набережно-Хрещатицькій та Набережному шосе буде звужена спочатку до чотирьох, а потім до двох смуг.

Повністю рух буде перекритий, коли будівельники почнуть знімати верхній шар землі в цьому районі. Тоді на набережній Дніпра виділять дві смуги руху, але лише для машин швидкої допомоги, міліції, пожежників та громадського транспорту.

«Це дуже амбітні плани — на подібний проект необхідно приблизно 32 місяці. Але в даному випадку швидкість будівництва буде прямо залежати від кількості техніки у генерального підрядника», — підкреслив директор Київдормістпроекту.

Як пише видання, остаточний кошторис реконструкції зараз узгоджується, але на нинішньому етапі її вартість оцінюється у 550 млн грн. Більшу частину цих коштів передбачається залучити з держбюджету.

Як повідомлялося, київська влада розглянула кілька проектів реконструкції Поштової. Варіант Київдормістпроекту передбачає демонтаж будівлі McDonald's. Водночас, київський архітектор Віктор Петрук, автор розв'язки на Шулявці, запропонував столичній владі свій варіант реконструкції, яка, за його словами, повністю розв'яже Поділ.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути