chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають День флоту України

29 липня 2012 о 09:12

Дата святкування, як і сама назва свята військових моряків України — «Дня флоту України» змінювалося неодноразово.

Згідно з Указом Президента України № 259/2006 від 24 березня 2006 року День військово-морських сил Збройних Сил України відзначався щорічно в першу неділю липня.

З 2012 року, згідно з Указом Президента України Віктора Януковича від 30 грудня № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День флоту України відзначається в останню неділю липня.

23 лютого — день, коли вшановували радянських військових моряків і воїнів радянської армії — зараз відзначається в Україні як День захисника вітчизни. А святкування Дня українського військового моряка з 1997 року відбувалося 1 серпня. Ця дата була встановлена Указом Президента України № 708 від 17 серпня 1996 року і пов’язана з важливою подією в житті сучасних Військово-морських Сил України — навчаннями «Море-96».

Однак, які б значні події не відбувалися в сучасній історії України, розглядати іх окремо від загальноісторичного контексту розвитку національного військового флоту було б не зовсім коректно.

Найбільш видатними датами, які пов’язані зі створенням національного флоту, є:

  • весна — літо 907 року — морський похід і перемога київського князя Олега під Константинополем;
  • весна — літо в 1616 р. — морський похід і перемоги козацької флотилії гетьмана Петра Сагайдачного під Кафою, Синопом і Трапезундом;
  • 14 січня в 1918 р. — ухвалення Центральною Радою «Тимчасового закону про флот Української Народної Республіки»;
  • 29 квітня 1918 р. — підняття на кораблях Чорноморського флоту прапорів Військового українського флоту, затверджених «Тимчасовим законом про флот Української Народної Республіки»;
  • 15 липня 1918 р. — оголошення закону про уніформу для українського флоту;
  • 18 липня в 1918 р. — прийняття закону про Військово-морський прапор;
  • липень 1918 — створення постійно діючого з’єднання Військово-морського Флоту Української держави — бригади тральщиків;
  • 5 квітня в 1992 р. — видання Президентом України Указу «Про невідкладні заходи щодо створення Збройних Сил України», початок формування Військово-морських Сил України на базі Чорноморського флоту;
  • Липень 1992 р. — перехід сторожового корабля СКР-112 під юрисдикцію України;
  • липень — серпень 1996 р. — проведення перших оперативно-тактичних навчань Військово-морських Сил України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України — Президента України.

Таким чином, із всіх найбільш значних дат в історії українського морського флоту, саме на липень припадають дати, які були враховані при визначенні дати свята. Вона обов’язково повинна бути пов’язана з періодом державної незалежності в країні і традиційно призначається на день визначної події, пов’язаної зі створенням регулярного військового флоту.

Найвагомішою з історичних подій для встановлення дати святкування Дня військово-морських сил в Україні визнаний морський похід і перемога київського князя Олега під Константинополем в червні — липні 907 року.

Святкування Дня військово-морських сил Збройних Сил України проводиться на головній базі флоту в місті Севастополі та в місцях базування і дислокації сил.

В 2012 році День флоту України припадає на 29 липня.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути