chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Міжнародний день боротьби з гепатитом

28 липня 2012 о 09:04

Темою, обраною цього року для Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, який відзначатиметься завтра, 28 липня 2012 року, став вислів «Він ближче, ніж ви думаєте». Про це УНН повідомили у прес-службі ВООЗ.

Цьогорічна кампанія спрямована на підвищення обізнаності щодо різних форм гепатиту: які це форми і як вони передаються, хто піддається ризику та які методи профілактики й лікування. Незважаючи на те, що гепатит представляє важкий тягар для охорони здоров'я, хвороби цієї групи залишаються маловідомими та недостатньою мірою діагностуються та лікуються.

Довідка. Гепатит – це запалення печінки, викликане переважно вірусною інфекцією. Існує п'ять основних вірусів гепатиту, їх називають типами A, B, C, D і E. Ці п'ять типів становлять величезну проблему в зв'язку з тягаря хвороби і смерті, до якого вони приводять, і з їх потенційними можливостями викликати спалахи хвороби і приводити до епідемічного поширення. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу та раку печінки.

Причиною гепатиту А і Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С і D зазвичай розвивається внаслідок парентерального контакту з інфікованими рідинами організму. До найпоширеніших способів передання цих вірусів належать: переливання зараженої крові або продуктів крові, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання і, у відношенні гепатиту В, передання від матері дитині під час пологів, від члена сім'ї дитині, а також при сексуальних контактах.

Гостра інфекція може протікати з обмеженими симптомами або безсимптомно або може включати такі симптоми, як жовтяниця (пожовтіння шкіри та очей), потемніння сечі, надмірна втомлюваність, нудота, блювання та болі в ділянці живота.

Щорічно реєструється близько 1,4 мільйона випадків захворювання гепатитом А, 2 млрд населення планети інфіковано гепатитом В, близько 150 мільйонів людей хронічно інфіковані вірусом гепатиту С.

Найкращим захистом від гепатиту В визнана вакцинація. Щеплення, відповідно до Календаря, проводиться в перший день життя дитини. Якщо людина з певних причин не щепилася в дитинстві, це можна зробити будь-коли. Схема введення вакцини така: після першої вакцинації, через 1 місяць роблять друге щеплення, а через 5 місяців після другої – третю.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути