chrome firefox opera safari iexplorer

Столичним паркам хочуть повернути статус пам’яток садово-паркового мистецтва

02 липня 2012 о 16:09

Комісія Київради з питань культури та туризму ініціює повернення паркам міста статусу пам’яток садово-паркового мистецтва національного значення та занесення їх до Державного реєстру нерухомої спадщини України.

Відповідне звернення територіальної громади Києва щодо захисту парків столиці було підтримане комісією на її черговому засіданні. Про це повідомив голова комісії Олександр Бригинець.

«На сьогодні жоден парк Києва не захищений від вандалів та рейдерів. В столичних парках вирубують вікові дерева, знищують скульптури, незаконно встановлюють кіоски, намагаються зводити ресторани чи псевдо музеї, зменшують їхні території і ніхто не несе відповідальність за злочинні дії. Тому парки, так як і пам’ятки, потребують захисту на національному рівні та адекватної відповідальності за нанесення їм шкоди», — переконаний О. Бригинець.

З метою збереження парків комісія звернулася до Кабміну з проханням надати всім столичним паркам статус пам’яток садово-паркового мистецтва національного значення. Поки держава вирішуватиме відповідне питання на своєму рівні, комісія також направила звернення до КМДА надати паркам міста статус пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення, щоб захистити парки на час процедури оформлення документації щодо надання паркам національного статусу.

«Наша комісія підтримує як прагнення закладів культури захистити свої території, так і громаду в намаганні захистити місто, в якому вони живуть. Хотілося б, щоб київська влада діяла за тим же принципом, виступаючи на стороні інтересів Києва, а не бізнесу», — закликав О. Бригинець.

Нагадаємо, парки Києва захищені на державному рівні юридично згідно з постановою №18 від 1990 року Державного комітету української РСР по екології і раціональному природокористуванню «Про затвердження переліку державних парків-пам’яток садово-паркового мистецтва республіканського значення, але по суті відповідна постанова не виконується. Тому комісія вимагає, щоб влада підтвердила відповідний статус.

До вказаного переліку входять: Володимирська гірка, Радянський парк (нині Маріїнський парк), парк «Сирецький гай», Парк ім. ХХІІ з’їзду КПРС (Нивки), «Феофанія», Парк Голосіївський ім. М.Т. Рильського, Голосіївський ліс, Святошинський парк та Пуща-Водницький парк.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути