chrome firefox opera safari iexplorer

Ціни на зерно і пшеницю в Україні у 2012 році залишаться на рівні 2011 року

19 липня 2012 о 11:18

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Микола Безуглий, передає портал «Дело».

«У нас збережені перехідні запаси пшениці та жита в обсязі 868 тис. тонн. Виділено кошти на закупівлю 1 млн тонн. Таким чином, в Аграрному фонді буде накопичено майже 1,9 млн тонн зерна. Тому ніяких передумов для збільшення цін на борошно і хлібобулочні вироби соціально значущих сортів немає», — сказав Безуглий.

При цьому чиновники сповнені оптимізму і щодо збереження експортного потенціалу.

Безуглий повідомив, що ситуація на ринку дозволить Україні експортувати зернові на рівні 23-25 млн тонн.

За словами першого заступника міністра, в 2012 році урожай ранніх зернових планується на рівні 23 млн тонн без кукурудзи. Валовий збір зерна складе 45-47 млн тонн.

За даними Держстату, запаси зерна в аграрних підприємствах України (крім малих) і підприємствах, що займаються його зберіганням і переробкою, до 1 липня склали 9,8 млн тонн, що в 2,3 рази більше в порівнянні з аналогічною датою 2011 року.

Згідно з даними відомства, на зазначену дату, зокрема, запаси пшениці становили 5,4 млн тонн, ячменю — 1,2 млн тонн, кукурудзи — 2,7 млн тонн, жита — 0,1 млн тонн.

Безпосередньо в аграрних підприємствах до 1 липня запаси зерна становили 4,9 млн тонн, що в 2,2 рази більше минулорічного показника, в т.ч. пшениці — 2,4 млн тонн, ячменю — 0,9 млн тонн, кукурудзи — 1,2 млн тонн.

Підприємства, що займаються зберіганням і переробкою зерна, мали в наявності 4,9 млн тонн зерна, що в 2,3 разу більше, в т.ч. підприємства, які здійснюють зберігання зерна, — 3,4 млн тонн (в 2,7 разу більше).

Згідно з даними Держстату, запаси насіння соняшнику до 1 липня склали 1,2 млн тонн, що на 64% більше, ніж на аналогічну дату минулого року.

Безпосередньо в аграрних підприємствах зберігалося 0,3 млн тонн (на 83% більше, ніж роком раніше), а на підприємствах, що здійснюють їх переробку та зберігання, — 0,9 млн тонн (на 58% більше).

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути