chrome firefox opera safari iexplorer

У Чернігові хочуть віддати історичний парк «Ялівщина» під забудову

03 липня 2012 о 14:51

Довгий час громадськість Чернігівщини намагається захистити парк «Ялівщина» та надати йому статус регіонального ландшафтного парку. У лютому 2007 року громадська ініціативна група з проблем Ялівщини подала до Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області, Чернігівської обласної ради та ОДА клопотання про повернення урочищу «Ялівщина» природоохоронного статусу в якості регіонально — ландшафтного парку (РЛП) «Ялівщина».

У червні 2008 Чернігівська обласна рада прийняла рішення про резервування території лісового парку Ялівщина площею 110 га для організації об'єкту природно-заповідного фонду. Було рекомендовано Чернігівській міській раді погодити створення на території лісового парку Ялівщина в м. Чернігові об'єкту природно-заповідного фонду.

Таку позицію підтримав у свій час уряд Ю.Тимошенко та Міністерство охорони навколишнього середовища.

Водночас, міські чиновники критично оцінили пропозиції щодо створення регіонального ландшафтного парку і наполягають на реалізації проекту міської влади, який передбачає забудову цього парку.

Так, у відповіді від 12.07.11 р. на звернення громадських організацій сказано: «надання лісопарку «Ялівщина» будь-якого природоохоронного статусу доцільно лише після затвердження згаданого проекту, а також розроблення робочих проектів вказаного лісопарку та реалізації їх в натурі». У грудні 2011 року Чернігівська міська рада прийняла рішення «Про проведення громадських слухань та введення тимчасового мораторію на передачу у власність, оренду та зміну цільового призначення земель лісопарку «Ялівщина». Водночас, досі реальних громадських слухань не проведено.

Парк «Ялівщина», територія якого сягає більше 100 га, є достатньо знаменитим та давнім. Дата його створення сягає 17 століття. На його території довгий період був державний ботанічний сад і на сьогоднішній день даний парк можна назвати легенями міста, оскільки він знаходиться, фактично, в центрі міста Чернігів.

Більше того, на його території 8 місць, де знайдені археологічні пам’ятки, які, відповідно до чинного законодавства, можуть знаходитися тільки в державній власності. Наявність на території парку охоронних археологічних зон, які не можуть бути приватизовані, підтверджує і Чернігівська обласна інспекція по охороні пам’яток історії та культури.

Натомість, не дивлячись ні на що уже почалася забудова і більшість Міськради підтримала проект з робочою назвою «м.Чернігів. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Ялівщина». Детальний план території».

За цим проектом передбачається будівництво асфальтованих доріг, місць для паркування автомобілів, кафе, ресторанів, магазинів, котеджів та навіть багатоповерхової забудови. Більше того, капітальне будівництво планується вести на території археологічних об’єктів.

«Законність такого рішення має перевірити Генпрокуратура», — заявив Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, який у понеділок разом з народними депутатами Валерієм Дубілем і Андрієм Шевченком відвідав Чернігівську область та зустрівся з представниками громадських організацій, що захищають історичний парк «Ялівщина».

Окрім того, політик закликав громаду міста захистити парк та пообіцяв, що зі свого боку він та його колеги народні депутати Валерій Дубіль і Андрій Шевченко зроблять все, щоб у Чернігові було створено регіональний ландшафтний парк «Ялівщина».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути