chrome firefox opera safari iexplorer

У Переяславі-Хмельницькому стартувала безтермінова акція на захист української мови. ФОТО

25 липня 2012 о 09:43

21 липня 2012 року у м.  Переяслав-Хмельницький відбувся громадський захід «Розмовляй українською». Про його проведення раніше повідомлялося на «Рідній країні».

Його метою стало донесення учасниками власної громадянської позиції щодо ситуації навколо мовного питання спровокованої прийняттям законопроекту «Про засади державної мовної політики» № 9073. Організаторами заходу було наголошено на тому, що він проводиться незалежно від політичних партій та організовується виключно на громадських засадах, з метою уникнення будь яких провокаційних дій та спекуляцій на користь тих чи інших політичних сил.

Місцем проведення акції стала центральна площа ім. Богдана Хмельницького, на якій зібралися люди небайдужі до долі української мови. Програму дійства склали творчі виступи учасників (Олег Малик, Антон Полунін, Андрій Король, гурт X-Rays), флешмоб (формування фігури у вигляді малого державного герба України із учасників заходу).

Основною ж складовою заходу став велопробіг вулицями древнього міста та його околицями у якому взяло участь понад тридцять осіб віком від 16 до 73 років.

Його учасники були вдягнені в традиційний національний одяг та мали відповідну атрибутику, аби привернути увагу до актуальної та важливої проблеми – підтримки рідної мови.

Загальна протяжність дистанції склала близько20 км. Результатом проведення такої акції стало підписання звернення до всіх небайдужих.

 

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути