chrome firefox opera safari iexplorer

Україна може втратити найбільшого виробника автотранспорту

17 липня 2012 о 17:24

Корпорація «Богдан» припускає перенесення виробництва автотранспорту із Черкас у Росію у разі, якщо влада не вживе заходів з державної підтримки вітчизняного автовиробництва.

Про це Українським Новинам повідомив прес-секретар корпорації Сергій Красуля.

Він зазначив, що «Богдан» веде переговори з низкою великих світових автовиробників щодо поновлення проекту з будівництва заводу в Нижегородській області Росії.

Прес-секретар нагадав, що корпорація має підготовлену для будівництва заводу ділянку площею 252 га, до якої підведено необхідні комунікації, при цьому відпрацьовано логістичні складові — доступ до залізничної гілки, невелика відстань до Волги.

Він також підкреслив, що продовжує діяти підписана угода з російською владою про пільговий режим ввезення комплектуючих для виробництва автотехніки на майбутньому заводі.

«Ми зможемо в найкоротший термін налагодити виробництво автомобілів приблизно на рівні наших черкаських виробничих потужностей», — підкреслив Красуля.

Також він додав, що корпорація готова у разі реалізації проекту на час будівництва заводу запустити потужності з великовузлового складання 60 тис. автомобілів на рік поруч із основним майданчиком.

Красуля підкреслив, що залежно від ситуації на українському й російському ринках автотранспорту ситуація може розвиватися за кількома сценаріями.

«Зараз більш вигідно імпортувати автомобілі в Україну, ніж виробляти їх у нашій країні. У разі відсутності заходів з підтримки галузі корпорація не виключає закриття заводу в Черкасах і перенесення виробництва в Росію», — підкреслив Красуля.

Однак він додав, що це тільки один з можливих варіантів майбутнього розвитку корпорації, переговори тривають і жодного рішення щодо нижегородського проекту ще не прийнято.

Як повідомляло агентство, «Богдан» неодноразово вказував на критичну ситуацію в автомобілебудуванні й необхідність держпідтримки виробників.

6 червня міністр економічного розвитку й торгівлі Петро Порошенко заявив, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення щодо введення спеціального мита на імпорт автомобілів, однак не назвав її розмір.

У грудні 2006 року «Богдан» і Запорізький автомобільний завод, що входить у корпорацію «УкрАвто», почали реалізацію проекту з будівництва автозаводу в Нижегородській області Росії.

Виробничі потужності заводу мали становити 160 тис. легкових автомобілів Chevrolet, 6 тис. автобусів, 8 тис. автобусних шасі й 80 тис. дизельних двигунів ISUZU для середньотоннажних вантажівок і автобумів малого й середнього класу.

Однак потім «УкрАвто» вийшло із проекту, а в 2008 році «Богдан» остаточно заморозив його реалізацію.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути