chrome firefox opera safari iexplorer

Українські археологи знайшли унікальні прикраси часів Київської Русі

20 липня 2012 о 09:36

У Рівненській області на території культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» знайдено нові археологічні пам’ятки.

Про це повідомив кореспонденту УНІАН директор культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» Микола Федоришин.

За його словами, серед знахідок чимало жіночих прикрас періоду Київської Русі.

Найцікавішою із знахідок, на його думку, є бронзова фібула у формі ромбу. У княжі часи її використовували як брошку-застібку, яку зазвичай носили на плащах. Унікальність прикраси полягає в тому, що вона збережена повністю, адже, як правило, археологи виявляють лише фрагменти фібул. У «Пересипниці» її знайшли на теренах княжого дитинця, тож, найімовірніше, прикраса належала боярині, зазначив М.Федоришин.

За його словами, культурний шар тут дуже багатий для пошуків археологів, тому чимало знахідок виявляють буквально на поверхні. І саме археологічна привабливість цієї території становить інтерес для багатьох туристів, додав він.

«Нині в музеї відкрилася експозиція жіночих прикрас давньоруського періоду. Сформована вона на основі місцевих знахідок — перснів, браслетів, підвісок», — повідомив М.Федоришин.

***

Як повідомляв УНІАН, культурно-археологічний комплекс «Пересипниця» було відкрито у серпні 2011 року з нагоди 450-річчя «Пересопницького Євангелія».

Культурно-археологічний комплекс включає музей Першокниги, експозиції про історію села та музейний комплекс просто неба «Княже місто».