chrome firefox opera safari iexplorer

Український фільм став переможцем престижного міжнародного фестивалю

09 липня 2012 о 08:47

7 липня 2012 р., на 47 Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах відбулося офіційне нагородження переможців. Український фільм режисера Єви Нейман «Будинок з башточкою» виграв головний приз конкурсної програми «Від Сходу до Заходу».

Нагадаємо, картина «1+1 production» взяла участь у конкурсній програмі фестивалю «Від Сходу до Заходу». Всього в секції було представлено 12 картин, оцінювали їх 5 членів міжнародного журі.

«Я дуже зворушена, і мені неймовірно приємно. І я насправді дуже вдячна тим талановитим людям, які працювали зі мною і які мені довіряли. Для мене як для режисера, це визнання, для мене це надія, що мій наступний проект відбудеться», — розповіла режисер Єва Нейман.

Наташа Друбек, член журі конкурсу «Від Сходу до Заходу»: «Завжди непросто вибирати, але з цим фільмом вийшло інакше. Він зачепив багатьох людей. Ми вибирали фільм в ході голосування, за допомогою пунктів, і я повинна сказати, що „Будинок з башточкою“ переміг відразу. Він набрав найбільшу кількість пунктів. Тому нам не довелося дискутувати як у випадку з іншими фільмами. „Будинок з башточкою“ зроблений дуже зрозумілим. Тут проглядається діалог з історією радянських фільмів і ми насолоджувалися цим діалогом. Він був критичним, без героїчної перспективи минулого Другої світової війни. Мені він дуже сподобався і я рада, що український фільм переміг. Хочу зазначити, що у фільмі присутня певна чуйність, особливо, що стосується операторської роботи. Ми бачили героя дуже близько, але не дуже інтимно. Я думаю це дійсно дуже хороший фільм, і він потрапить на багато фестивалів. Я сподіваюся на це».

Якорим Блажейовський, член журі, кінокритик: «Фільм „Будинок з башточкою“ дуже мудрий, з правильно побудованими мізансценами, довгими кадрами, фільм чорно-білий на широкому екрані. З точки зору картини — це дуже сильно. Що в цьому фільмі нове — це певна дистанція до емоцій. Адже історія дуже сумна, як і в багатьох військових фільмах. Але ми стоїмо осторонь від емоцій. Може це і стало причиною, чому наше журі назвало цей фільм найкращим в цьому конкурсі». Сценарій до фільму написаний за автобіографічним оповіданням Фрідріха Горенштейна «Будинок з башточкою».

Мовчазне послання фільму — «людяною можна і потрібно залишатися завжди». Це трагічна історія восьмирічного хлопчика, який повертався з мамою в рідне місто з евакуації, взимку 1944 року. На півдорозі додому, на невідомому полустанку їх знімають з поїзда, так як мати хлопчика захворює на тиф і незабаром помирає. Дитина залишається один на один зі своїм горем, серед чужих людей яким, за великим рахунком, немає до нього справи. Довірившись незнайомцям, він продовжує свій шлях додому. Все, що він запам'ятав про місце, де назавжди залишилася його мама, — це те, що на привокзальній площі стоїть старий будинок з башточкою. У кінострічці знялися Альберт Філозов, Катерина Голубєва, Михайло Векслер, Віталій Лінецький, Марія Поліцеймако. Дев'ятирічний хлопчик, вихованець одеського інтернату, — Дмитро Кобецькой зіграв головну роль.

МКФ у Карлових Варах — щорічний кінофестиваль, який проводиться в липні в Карлових Варах (Чехія). З 1956 року належить до категорії А і є найбільшим кінофестивалем Центральної та Східної Європи. Цього року на кінофестивалі було представлено 218 фільмів, включаючи 34 короткометражних і 56 документальних. Фестиваль відвідало 11 459 чоловік, включаючи 9584 офіційно зареєстрованих, 405 кінорежисерів, 803 експертів кіноіндустрії і 667 журналістів.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути