chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд і ЮНЕСКО граються Лаврою і Софією

27 липня 2012 о 10:18

Якщо ЮНЕСКО виключить із Списку об’єктів Всесвітньої спадщини Києво-Печерську Лавру та Софійський собор, це призведе до їх негайної забудови.

Таку думку під час прес-конференції висловив голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Влада, не зацікавлена в тому, щоб в столиці збільшилась кількість пам’яток, визнаних ЮНЕСКО, оскільки їй це не вигідно. Адже, якщо Софію і Лавру виключити з охоронного списку ЮНЕСКО, то забудовників одразу отримають змогу забудувати весь центр Києва хмарочосами, який перестане бути охоронною зоною», — переконаний О. Бригинець.

Саме тому, вважає депутат, зважаючи на зневажливе ставлення влади до історичної спадщини, ЮНЕСКО хоче, але не може виключити зі свого списку Лавру і Софію, бо боїться, що після цього пам’ятки зруйнують.

«А українська влада може, але не хоче врятувати ці пам’ятки, тому що нікого не боїться: ні Бога, ні власного народу, ні ЮНЕСКО. На кожній сесії Київради ухвалюються рішення, які призводять до створення нових «гарячих точок»: то продають будинок із дозволом його перебудови, то виділяють ділянку для забудови в охоронній зоні і т.п.»- наголосив О. Бригинець.

Депутат зауважив, що з цієї з причини ні Кирилівська, ні Андріївська церква не входять до списку ЮНЕСКО. Хоча інші менш відомі та старовинні пам′ятки в Європі захищені цією організацією.

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути