chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відбувся кінофестиваль «Відкрита ніч. Дубль-16»

09 липня 2012 о 17:22

У ніч з 6 на 7 липня в Києві, Дніпродзержинську, Запоріжжі, Каневі, Копичинцях (Тернопільщина), Івано-Франківську, Львові, Миколаєві, Полтаві, Прилуках та Чернівцях, а також на хуторі Обирок, що поряд з Батурином на Чернігівщині, відбувся кінофестиваль «Відкрита ніч. Дубль-16».

Близько тисячі осіб зібралися на набережній Дніпра ввечері 6 липня, щоб переглянути конкурсну та позаконкурсну програму цьогорічної «Відкритої Ночі». Всього до неї увійшло загалом 35 короткометражних стрічок, і серед них 20 конкурсних фільмів. Цьогорічний фестиваль відбувся у новому і поки незнайомому для широкої публіки місці — на майданчику художної галереї АРТ-причал, куратором якої є відомий фотохудожник Олександр Ктиторчук.

Фестиваль традиційно стартував при заході сонця. Оскільки свято українського кіно збіглось із святом Івана Купала, то багато глядачів прийшли на фестиваль у народному вбранні, а дівчата – у віночках. Святкову атмосферу своїми піснями створював гурт «Очеретяний Кіт», а потім під їхню сопілку дівчата пустили віночки Дніпром.

Серед членів Журі фестивалю цього року – знамениті українські актори Анатолій Хостікоєв та Богдан Бенюк, художник Анатолій Криволап, літературний критикОлександр Бойченко, фотохудожник, куратор галереї «Арт-Причал» Олександр Ктиторчук, Голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук, фронтмен гурту Kozak System акордеоніст Іван Леньо, засновник та директор Київської кіностудії дитячих та юнацьких фільмів Олександр Коновалов, а також знана письменниця Оксана Забужко, яку члени Журі обрали своїм головою.

Прикметно, що цього року розширився склад Меценатської Ради, завдяки якій фестиваль отримав значну дружню підтримку, а оргкомітет — сили для повноцінної роботи. Також організатори висловили подяку Райффайзен Банку Аваль за допомогу у проведенні фестивалю.

Переможцями фестивалю стали:

Диплом за кращий сценарій – фільм «Борода», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук

Диплом за кращу операторську роботу – фільм «Миколине поле», оператор Руслан Коломієць

Диплом за кращу кіноновелу – фільму «Невигадана історія», реж. Артем Антонченко

Диплом за відкриття фестивалю – актору Тимофію Антропову за роль головного героя у фільмі «Тимка»

Диплом за концептуальність анімафільму – «Без кінця», реж. Катерина Чепік

Приз за кращий анімаційний фільм – «Чистий», реж. Олена Потьомкіна

Приз за кращий ігровий фільм – «Перше побачення», реж. Андрій Павлюк

Гран-прі фестивалю – фільм «Manu 18 374», реж. Мирон Латик.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури