chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні загрожує епідемія дифтерії — експерти

14 липня 2012 о 14:53

За даними офіційної статистики, за 2011 рік три дози вакцин (як того потребує Календар щеплень) АКДП від дифтерії, кашлюку та правця отримали лише 45,9% дітей до року. Охоплення першою ревакцинацією у віці 18 місяців було на рівні 55,1%, другу ревакцинацію у 6 років отримали лише 23,1% дітей. Таким чином, в країні сформувався значний прошарок імунонезахищеного населення, що сприяє виникненню епідемії дифтерії. Про це сказано у доповіді «Актуальні проблеми вакцинопрофілактики дифтерії та правця в Україні», передає УНН.

У документі зазначено, що останніми роками різко зросла тенденція активізації дифтерії та правця. Так, у 2006 році виник спалах серед дітей Закарпатської області, у 2007 році – у Київській області. 2007—2008 роки  характеризувались високим рівнем летальності від таких інфекцій – 11,1% та 9,8% відповідно. Серед дитячого населення цей показник становив 20% у 2007 році та 18,2 – у 2008. У 2011 році зареєстроване зростання рівня захворюваності та носійства токсигенних форм збудника дифтерії серед дітей молодших вікових груп.

Тривала антивакцинальна кампанія та недоліки у проведенні профілактичних щеплень призвели до значного погіршення стану імунопрофілактики. За даними МОЗ, у 2009—2010 році потребу у вакцинах вдалося задовольнити лише на 60%.

Нагадаємо, щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюку за віком у 3, 4, 5 та 18 місяців проводяться кашлюково (ацелюлярний компонент) – дифтерійно – правцевою вакциною (далі АаКДП). Інтервал між першим і другим, другим і третім щепленням АаКДП вакциною дорівнює 30 днів. Інтервал між третім і четвертим щепленням повинен становити не менше 12 місяців. Першу ревакцинацію проти дифтерії, правця проводять у 6 років.
Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказами, які раніше були щеплені, проводять АД-М з інтервалом 5 років після останнього щеплення. Подальші планові ревакцинації дорослих проводяться АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення.

Як повідомляв УНН, за словами головного дитячого інфекціоніста МОЗ України Сергія Крамарєва, класичним проявом дифтерії є ангіна.
«Класичним симптомом дифтерії є тонзиліт, тобто так звана дифтерія мигдаликів. Він проявляється у вигляді ангіни і розпізнати дифтерію може лише лікар. Сама людина не може розпізнати захворювання. Тож якщо є ознаки ангіни, треба терміново звертатись до фахівця», — розповів С. Крамарєв.