chrome firefox opera safari iexplorer

З січня українські книжки можуть подорожчати вдвічі

16 липня 2012 о 14:25
Книжки в українських книгарнях з січня 2013 року можуть подорожчати удвічі.

Такий прогноз президента Форуму видавцівОлександри Коваль вартості книжок після запровадження змін до Податкового Кодексу, що нині ініційовані Міністерством фінансів та Державною податковою службою

«Не здивуйтеся, якщо 2 січня ви прийдете в книгарню і побачите, що книжка, яку ви хотіли прочитати, коштує рівно вдвічі дорожче, ніж коштувала 30 грудня», — попереджає Олександра Коваль.

Враховуючи те, що за даними Асоціації українських видавців середньостатистичний українець у 2011 році витратив на книжки 20 грн. а після подорожчання книжка замість теперішніх середніх 72 грн. коштуватиме 130-150 грн., такі зміни можуть викликати значну редукцію українського книговидавничого ринку.

«Неминучий крах малих видавництв, саме тих, які видають наших улюблених українських письменників, елітарну гуманітарну літературу і недорогі книжки для дітей, скорочення асортименту і закриття малих книгарень», — передбачає Олександра Коваль.

Також плановані зміни до Податкового кодексу нададуть конкурентну перевагу російським видавництвам, оскільки російська книжка стане набагато дешевшою за українську, пояснює Олександра Коваль.

Як зазначає Коваль, тільки одиниці з розвинутих країн мають ПДВ на книжки на рівні інших товарів: "Уряди і громадськість цих країн добре усвідомлюють, чим загрожує зменшення доступу до освітніх і культурних можливостей через їх подорожчання: деградацією населення і втратою ефективності на внутрішньому і на глобальному ринках".

Свої розрахунки Олександра Коваль робила враховуючи:

19%- ставку ПДВу 2013

10 – 15% компенсації видавцями і книготорговцями втраченого податку на прибуток (19% на 2013 рік) задля збереження рівня обігових коштів на рівні минулого року

20 – 25% — прогнозована девальвація гривні, яка настане після виборів (орієнтовно)

15-20% — подорожчання паперу та енергоносіїв, зумовлене девальвацією гривні.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути