chrome firefox opera safari iexplorer

Закон не гарантує виплати із держбюджету за іпотеку «від Януковича»

17 липня 2012 о 13:53

У травні 2012 року в Україні почалася реалізація чергової президентської соціальної ініціативи і новий виток в реалізації програми «Доступне житло».

Кабінет міністрів затвердив постанову № 343 від 25 квітня 2012 року, якою закріплений механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом.

Суть механізму полягає в частковій компенсації ставки за іпотечними кредитами, зокрема, громадянин оплачує вартість місячного платежу, який складається з тіла кредиту та відсотків за ними, а уповноважений орган, за рахунок коштів держбюджету, компенсує різницю між процентною ставкою за кредитом і 3% річних.

Утім, із затвердженням Порядку № 343 від 25 квітня 2012 року виникала низка зауважень, серед яких ключове — гарантія відшкодування державою компенсації, відзначив у коментарі Економічній правді юрист Юридичної групи «LCF» Юрій Діденко.

5 липня 2012 року Верховна рада прийняла закон, яким зафіксовано це зобов'язання.

Законом «Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів», внесені зміни до статті 55 Бюджетного кодексу, доповнивши перелік захищених видатків держбюджету «компенсацією відсотків, сплачуваних банкам та/або іншим фінансовим установам за кредитами,отриманими громадянами на будівництво (реконструкцію) або придбання житла».

Власне, на цих обіцянках питання здешевлення іпотеки і закінчується, відзначає експерт.

Закон не передбачає ані обсягу коштів, які спрямовуються на компенсацію іпотечних кредитів, ні механізму компенсації відсотків, а отже, не гарантує автоматичну виплату із державного бюджету грошових коштів.

«В цілому, зміни можна назвати позитивними, оскільки вони стали кроком вперед у розвитку програми будівництва доступного житла за останні кілька років, але слід визнати, що повною мірою вирішити проблеми забезпечення громадян доступним житлом державі не вдалося», — відзначив Діденко.

«На мою думку, реалізувати програму будівництва доступного житла можна лише за умови її належного нормативного врегулювання, шляхом ухвалення кодифікованого акту — Закону про забезпечення громадян доступним житлом, достатнього фінансування і організації належного контролю», — пояснив він.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути