chrome firefox opera safari iexplorer

Батько «Острова скарбів» святкує 80-річчя

23 серпня 2012 о 13:53

Класик радянської та української анімації, художник, режисер і сценарист Давид Черкаський 23 серпня відзначає 80-річчя.

Давид Черкаський є співпрезидентом (разом з Едуардом Назаровим) міжнародного фестивалю мультиплікаційних фільмів «КРОК», член російської академії гумору «Золотий Остап».

Перший мультфільм, як режисер, Черкаський поставив 1964 року. Це була стрічка «Таємниця чорного короля» (зроблена на замовлення про протипожежну безпеку), отримала премію на мультиплікаційному фестивалі в Румунії за кращий дебют.

Потім були інші мультфільми, в тому числі серіали «Пригоди капітана Врунгеля», «Лікар Айболить» та «Острів скарбів».

За твердженням самого Черкаського, «Врунгель» був першим мультиплікаційним серіалом в СРСР.

У своїх фільмах Черкаський використовував новаторські для радянського кінематографа прийоми.

Наприклад, поєднував у кадрі мультиплікацію та ігрові зйомки — починаючи зі справжнього моря, яким плавають герої «Пригод капітана Врунгеля», закінчуючи поєднанням живих акторів і мальованих персонажів в «Острові скарбів».

Робив тривимірні «прольоти», що імітують панорамування в художньому кіно, створюючи такий ефект, ніби камера літає навколо персонажів. "Тільки років п'ятнадцять тому такі фокуси з «тривимірним простором» набули поширення в мультиплікації, причому викнятково за рахунок 3D-технологій, заявив режисер в свій час.

На початку 1990-х років усі накопичені прийоми й ефекти Черкаський планував поєднати в ігровому фільмі «Макарони смерті або помилка доктора Бугенсберга». Але він не був завершений через припинення фінансування і подальший розпаду студії.

Зараз готується рімейк мультфільму «Пригоди капітана Врунгеля». За словами Едуарда Ахрамовіча, генерального продюсера центру «Барабас», який здійснює роботу над новою версією анімації, вона вийде під авторським наглядом Давида Черкаського.

«Ми вибрали насамперед» Капітана Врунгеля «, тому що він має міжнародний потенціал. Це якась міжнародна історія», — говорить Едуард Ахрамовіч.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Видатні постаті

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути