chrome firefox opera safari iexplorer

Біля підмурків Десятинної церкви виявлено будівництво (ФОТО)

21 серпня 2012 о 18:11

Біля підмурків Десятинної церкви ведеться будівництво. Про це голову комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця повідомила громадськість, пише його прес-служба.

Депутат переконаний, що знищення пам′ятного хреста жертвам політичних репресій часів Сталіна, встановленого на пагорбі над Майданом Незалежності біля Жовтневого палацу в Києві, було прикриттям початку будівельних робіт на Старокиївські горі.

«Зрозуміло, коли знищення хреста викликало широке обурення громадськості, дуже важко приймати судові чи інші рішення про демонтаж так званого Десятинного монастиря. Але треба діяти по закону. А з точки зору Закону, те що робиться біля підмурків Десятинки – незаконно. Я проти руйнування церкви, але я за її перенесення», — заявив депутат, повернувшись з місця подій.

Територія Старокиївської гори є заповідною, а тому будівництво на ній заборонено. Зважаючи на неможливість отримати дозвіл на будівництво, священнослужителі пішли іншим шляхом: захопили гору та встановили невеличку переносну капличку. На сьогодні, за час бездіяльності керівництва УПЦ, правоохоронних органів та київської влади, ця незначна споруда перетворилася у великий за розмірами храм.

«Із відповідей компетентних органів на мої запити, очевидно, що ця споруда не має жодних документів та права бути встановленою саме на цьому місці. Але київські чиновники не наважуються дати вказівку перенести церкву і саме цим користуються священнослужителі», — розповів О. Бригинець.

Забудовники розпочали роботи з розбудови, добудови та обкладання цеглою незаконно встановленого МАФу, який в ЗМІ називають Десятинним монастирем. На сьогодні розмір церкви значно збільшений: до неї прибудовані приміщення (спереду і ззаду).

Фото bryhynets.com

Над центральною частиною надбудований новий металевий каркас, який збільшить розміри купола. За підрахунками О. Бригинця об’єм споруди в результаті перебудови збільшить принаймні вдвічі.

Фото bryhynets.com

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути