chrome firefox opera safari iexplorer

Бізнесу влаштують «податковий голодомор»

17 серпня 2012 о 13:32

Виконати та перевиконати плани. Реформована податкова служба зробить це будь-якою ціною. Уже зараз підприємці скаржаться, що їм доводиться платити скільки скажуть — у податковій скорочення, тож кожен податківець намагається перевиконати плани зборів, аби його не звільнили.

Платити податки наперед — не новина для українського бізнесу. Але якщо досі це робилось добровільно-примусово, то з нового року податки авансом стануть обов’язковими.

Віктор Янукович підписав закон «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо Державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні». У цьому документі дивним чином з’явилась норма, за якою з 1 січня 2013 року підприємства, які мають дохід понад 10 мільйонів на рік, зобов’язані платити податок на прибуток авансом. При чому аванс має становити не менше 1/12 від нарахованих сум податку на прибуток за попередній рік.

Підприємці шоковані, адже їм і зараз катастрофічно бракує обігових коштів, а з такими нововведеннями про якийсь розвиток взагалі можна забути. Так само, як і про іноземні інвестиції. Дехто навіть порівнює нинішні часи зі сталінськими — можеш вмерти, але план виконати мусиш.

“У цій нормі нема нічого нового для українського бізнесу. Податки авансом і так платять. От у мене переплата уже десь мільйон чи півтора, – каже підприємець Ярослав Рущишин. – Цей закон – добивання легального виробника. Бо тим, хто працює у тіні, нема значення, які закони приймаються. А усі норми, які обмежують права бізнесу, лише погіршують становище тих підприємств, які працюють у правовому полі”.

Не в захваті від нових змін і тернопільський підприємець. “Зрозуміло, що підприємці ставляться до цього закону негативно. Влада просто узаконила те, що досі робила незаконно. Зрештою, це методика роботи нинішнього уряду, яка далека від демократичної, – каже він – Останнім часом збільшився тиск на бізнес. Це і збільшення перевірок по усіх напрямах, і збільшення пресингу податкової для виконання планових показників”. Воно й не дивно, адже для того, щоб виконувати обіцянки президента бодай до виборів, потрібні не мільйони – мільярди. А де їх взяти, якщо Україні уже не дають в борг? Доводиться шукати гроші в середині країни. Тому і доводиться трусити бізнес. У підприємців лишається два варіанти – платити або йти в тінь.

“Я б радив підприємцям оскаржувати цю норму, – каже керівник Центру сприяння підприємництву Олександр Данилюк. – За бюджетним кодексом, будь-які зміни, що стосуються ставок оподаткування, чи зміни порядку сплати податків мають прийматись не пізніше, ніж за шість місяців до початку бюджетного року. Тобто якщо закон прийняли уже в липні, то він може набути чинності лише з 1 січня 2014 року. Це дуже важлива норма, яка допомагає будувати бізнес-плани. На жаль, вона часто порушується. І саме через таку законодавчу непередбачуваність Україна займає останні сходинки рейтингів за рівнем економічної свободи та інвестиційної привабливості. Навіть країни зі слабшою демократією не дозволяють собі такого”.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути