chrome firefox opera safari iexplorer

Через підвищення прохідного балу на бюджет у деяких ВНЗ недобір студентів

14 серпня 2012 о 13:01

У Міносвіти запропонували продовжити терміни зарахування на держбюджет до 15 серпня включно. Заяви прийматимуть у тих абітурієнтів, які вже здавали документи й мали бали близькі до «пропускних» та на ті спеціальності, за якими ВНЗ мають недобір.

Окрім того, бажаючим вступити на контрактну форму навчання термін подачі заяв продовжено до 25 серпня. Документи можна подавати лише у той ВНЗ, в який абітурієнт уже намагався вступити, а дізнатися про факультети та спеціальності, на які існує недобір, можна, звернувшись безпосередньо до навчального закладу.

Лист Міносвіти має рекомендаційний характер, тож дізнатися, чи прийматимуть заяви в тому чи іншому ВНЗ, можна лише на місці.

Водночас міністр освіти Дмитро Табачник попередив, що міністерство буде моніторити ситуацію, щоб не допустити зарахувань тих, хто має бал із зовнішнього тестування нижче 124.

За словами Табачника, найбільше від недобору страждають технічні ВНЗ. Зокрема, спостерігається недобір на держ­замовлення з інформаційних, математичних, фізичних, природничих, інженерних напрямів підготовки. Наприклад, у Харківського національного університету імені Каразіна недобір на держзамовлення складає близько 90 місць, у Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» — близько 20 місць.

Міносвіти в оперативному порядку перерозподіляє держ­замовлення, збільшуючи його для вузів у західних і центральних регіонах, де скорочення кількості випускників не таке значне. Крім того, Табачник повідомив, що деякі вузи звернулися до міністерства із проханням знизити розмір держ­замовлення.

Зменшити кількість бюджетних місць пропонує і Міністерство економіки. Вочевидь, для бюджету країни надто важко забезпечувати пільгами депутатів та водночас безкоштовно давати освіту молоді. Так, у законопроекті №10720, розробленому Міністерством економічного розвитку і торгівлі, немає жодних чисельних гарантій держзамовлення, які зараз містяться в чинному Законі «Про вищу освіту». Відповідно до цього проекту Закону, кількість місць на державний бюджет буде формуватися згідно з поданням роботодавців — надісланими пропозиціями від державних замовників, федерації профспілок та національного представника роботодавців. Саме держзамовлення, згідно з законопроектом, повинно щороку затверджуватися окремим рішенням Кабінету Міністрів України. Крім того, в пояснювальній записці до законопроекту вказано, що «проект Закону не потребує громадського обговорення».

ВАРТО ЗНАТИ

Згiдно з чинним Законом «Про освіту», фінансування за рахунок держбюджету підготовки фахівців iз вищою освітою здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні 10 тисяч населення навчання не менше як 100 студентів у вузах 1–го і 2–го рівнів акредитації та 180 студентів у вузах 3–го і 4–го рівнів акредитації.

ДО РЕЧІ

Згідно з даними Міносвіти, у вступній кампанії–2012 взяли участь 593,587 тисячi абітурієнтів, які подали 1 821 605 заяви, з яких кожна шоста послана за допомогою електронної системи.

Найпопулярнішими ВНЗ цього року виявилися КНУ імені Т. Шевченка, Львівський національний університет імені І. Франка, Київський політехнічний інститут, Національний авіаційний університет та Львівська політехніка.

Найбільшу активність під час вступної кампанії продемонстрували абітурієнти з Донецької (161 913 тисячi заяв), Дніпропетровської (147 544) областей, з міста Києва (113 303), а також з Львівської (109 511), Харківської (88 827), Київської (72 657), Одеської ( 72 335), Луганської (70 251), Вінницької (62 277) та Запорізької областей (61 512).

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути