chrome firefox opera safari iexplorer

Де відпочити у вересні: оксамитовий сезон – не всюди оксамитовий

31 серпня 2012 о 13:43

Уже всі повернулись з відпустки, хизуються засмагою та фото на березі моря, а ви ще не встигли відпочити? Не хвилюйтесь. Вересень — якраз ідеальний місяць для відпустки. Ще досить тепло, аби поплавати у морі та засмагнути, але сонце вже не таке агресивне, як у липні-серпні.

Не даремно ж вересень називають оксамитовим сезоном. Зрештою, відпустка у вересні — це ще й чудовий шанс зекономити, адже готелі під кінець сезону знижують ціни, пише Високий замок.

Утім, щоб добре відпочити у вересні, варто все ж орієнтуватись не лише на ціни, а на кліматичні особливості курорту, на який збираєтесь.

“Найактивніше на вересень бронюють Туреччину, оскільки там ще тепло. Популярна також Греція — і острівна, і материкова. Взагалі цьогорічний сезон відзначився суттєвим зростанням попиту на грецькі та болгарські курорти. Туреччина хоча все ще залишається найпопулярнішим напрямком, але потроху втрачає позиції. Болгарія завойовує українців конкурентними цінами. Грецькі готелі цього року пропонували як ніколи вигідні умови та різні акції. Лише зі Львова було чотири рейси на тиждень до Греції: три на Крит та один у Салоніки. І всі літаки були заповнені”, – розповіли “ВЗ” у турагенції.

Саме через високий попит на путівки в оксамитовий сезон турагенти радять не чекати на гарячі путівки — їх обмаль.

Практично за безцінь у вересні можна відпочити у Болгарії — навіть від 100 євро з особи. Утім, якщо хочете добре засмагнути та поплавати в морі, а не в басейні, то від Болгарії варто відмовитись. Це все ж Чорне море, а воно у вересні уже прохолодне. Крім того, після десятого вересня у Болгарії починає дощити та дме холодний вітер.

У Хорватії туристичний сезон офіційно закінчується 10 вересня — засмагати уже прохолодно. Не радять у вересні їхати за засмагою і на іспанські пляжі — надто вітряно. Натомість на півдні Італії ще тримається комфортна погода для сонячних ванн.

Щодо Греції, то турагенти радять обирати великі острови, зокрема той же Крит. Температура води у Середземному морі довкола острова у вересні сягає 26 градусів. Їхати в Єгипет у липні-серпні — самогубство, а от уже з вересня, причому з другої половини, там стає “прохолодніше”, тобто середня температура вдень опускається до 35 градусів. Але враховуючи, що повітря там сухе, така температура уже комфортна.

Крім того, з вересня відновлюють круїзи по Нілу з Каїра в Луксор, які з міркувань безпеки припинили ще 1994 року. Такі круїзи – для тих, хто любить ризик і хоче не пляжний, а екскурсійний Єгипет. Адже не варто забувати, що в Єгипті все ще неспокійно і вирушати за межі курортних міст може бути небезпечно.

Якщо для вас Туреччина та Греція уже не цікаві, а є гроші на екзотичний відпочинок (від тисячі євро з особи), то варто звернути увагу на Кубу. У вересні тут якраз починається курортний сезон, оскільки закінчуються дощі і починається суха погода. Натомість, якщо ви зібрались у Таїланд, то на західне узбережжя краще не їхати — там може штормити.

Зрештою, оксамитовий сезон не лише за кордоном, а й на українському узбережжі Чорного моря. Поплавати і покупатись у Криму можна ще у першій декаді вересня.

Пізніше температура повітря все ще досить комфортна, щоб засмагати, але море вже холодне — 16-18 градусів. У таку воду не кожен може залізти. До речі, Азовське море завжди тепліше, ніж Чорне, бо воно мілкіше. Але для тих, хто їде у Крим не за засмагою, а за здоров’ям, вересень ідеальний. Особливо для тих, кому треба подихати цілющим коктейлем з морського повітря та аромату хвойних дерев.

Акцій від українських готелів чекати годі, але традиційно у травні та вересні ціни на 20-30% нижчі, ніж у липні-серпні. Та й квитки на поїзд легше взяти, бо всі, хто має дітей, мусили відпочити до початку навчального року.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути