chrome firefox opera safari iexplorer

«КіноЛев-2012» пройде під символом Параджанова

16 серпня 2012 о 14:59

Кіно знову “вийде” на вулиці Львова – з 22 по 26 серпня триватиме унікальний Міжнародний фестиваль «КіноЛев».

Цього року ключовою темою фесту став “Неформат”, пише «Високий замок».

Компанія тих, хто долає рамки й кордони у мистецтві, зібралася строката – на фестивалі будуть представлені роботи Ларса Фон Трієра, Джима Джармуша, Віма Вендерса, Отто Баферста, Саллі Поттер. Очолить цю “кіношну братію” легендарний кінорежисер Сергій Параджанов, який цьогоріч виступить патроном фестивалю.

Параджанов на “КіноЛеві” буде присутній не лише як символ. Глядачі кінофестивалю матимуть змогу переглянути ретроспективу фільмів знаменитого режисера, а також побачити фільми про самого Сергія Параджанова та зустрітися із їх автором Левоном Григоряном.

Щоб увіковічнити пам’ять творця “Тіней забутих предків”, у Львові дойменують ще одну вулицю та провулок, що відходить від вулиці Вірменської, на його честь (одна вулиця Сергія Параджанова вже є на Левандівці).

Вперше за час проведення фестивалю у “КіноЛева” народився “КіноЛевчик” — програма кінофільмів для дітей та молоді, орієнтована на аудиторію від 6 до 15 років.

Українським малюкам покажуть найкращі анімаційні мультфільми та повнометражні стрічки із двох познанських фестивалів Ale Kino! та “Трансатлантик”. Всі фільми для дітей будуть супроводжуватися українською озвучкою акторів та студентів Львівської національної академії мистецтв. На “КіноЛевчику” представлять “фільм-стратегічний?об’єкт”, як назвали його організатори, — стрічку польської режисерки Дороти Кендзєжавської “Завтра буде краще”, лауреата Берлінського кінофестивалю. З цією картиною в організаторів виникло найбільше клопотів: затримки на митниці, підписання купи паперів про те, що фільм не містить порнографії, закликів до повалення державності і розпалення ворожнечі. Під час фестивалю можна буде познайомитися не тільки з фільмом, а й з виконавцями головних ролей Олегом та Євгеном Рибами.

Прибуде до Львова і Агнєшка Голланд, всесвітньо відома польська режисерка, щоб презентувати свій фільм “У темряві”, події у якому відбуваються у Львові.

Цьогоріч “КіноЛев” розповість українському глядачеві про Terra Incognita молодого грузинського кіно: чим живуть та про що знімають грузинські кінематографісти.

Не забудуть українці і про власний кінематограф. 24-го серпня у День незалежності України на “КіноЛеві” діятиме День українського кіно. Спеціальною подією стане презентація нового українського короткометражного альманаху “Україно, goodbye!”.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути