chrome firefox opera safari iexplorer

«Кривдник» білбордів Януковича витесав пам’ятник Шевченку із монолітного дуба

13 серпня 2012 о 17:13

Унікальний подарунок на 500-річчя села Секунь, що у Старовижівському районі, зробив відомий далеко за межами Волині скульптор, художник, живописець Валентин Данилюк із Ковеля.

Він презентував ювілярам свою роботу — півтораметрове погруддя Великого Кобзаря, що його витесав із дуба. Такого пам’ятника навряд чи ще можна знайти десь в Україні, пише «Високий замок».

— Валентин Петрович є людиною з багатогранним талантом, – сказала у розмові з кореспондентом «Високого Замку» шанувальниця творчості митця, вчитель образотворчого мистецтва Луківської школи, що у Турійському районі, Тетяна Рашкевич. – Це наша знаменитість. Довго обдумував проект, а на його виготовлення затратив усього два тижні.

Відкрили незвичний пам’ят­ник на центральному майдані села. А потім перенесли його на зберігання у сільську раду – щоб сніг і дощ не пошкодили реліквію.

Експерти оцінюють дерев’яне погруддя щонайменше у дві тисячі доларів. Скульптору ж заплатили за нього лише дві тисячі гривень. Але він не ображається – моральні дивіденди, які він отримав від жителів Секуня, для нього більш коштовні.

***

Валентин Петрович відомий і своєю активною громадянською позицією. Це саме він, протестуючи проти антиукраїнських дій президента, домалював вуса на білборді Януковича. Через це мав великі проблеми з міліцією. Але про свій вчинок не шкодував…

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути