chrome firefox opera safari iexplorer

Києву загрожує транспортний колапс: водії маршруток погрожують масовим страйком

13 серпня 2012 о 11:17

Водії київських маршруток погрожують масовим страйком. Більше 30-ти компаній-перевізників, які обслуговують приміські та міжміські маршрути, погрожують страйком.

Як пише газета Сегодня, приводом для акції, за словами перевізників, стали результати тендеру, проведеного Київської обладміністрацією. Згідно з цими результатами, половина зі 178 маршрутів повинна перейти до рук компаній, у яких, за словами перевізників, один власник.

За словами представника однієї з компаній-перевізників Олени Любомирської, перевізники вимагають, щоб результати конкурсу скасували, а новий провело Мінінфраструктури. З цього питання перевізники сьогодні зустрічаються з керівництвом ОДА.

«Якщо не буде результатів переговорів, ми готові на радикальні заходи — страйк», — заявила Любомирська. Перевізники стверджують, що можуть залишитися без роботи. Крім того, через рішення обладміністрації, також постраждають пасажири.

«Проїзд може стати дорожчим, адже монополіст завжди диктує ціни. Крім того, інтервал руху може стати більшим», — заявила Любомирська.

«Перевізники справедливо обурені тим, як був проведений конкурс, перерозподіливши маршрути. Тариф на приміських та міських маршрутах узгоджується з ОДА. Коли працюють нелояльні перевізники, адміністрація не дуже охоче йде на підвищення ціни, а коли з'являються лояльні — можливе і підвищення», — заявив газеті президент Всеукраїнської асоціації перевізників Ігор Шкіря.

У свою чергу, в обладміністрації поки що не бачать підстав для протестів.

«Проводився відкритий тендер, про який оголосили за два місяці. У ньому могли брати участь усі перевізники — і старі, і нові. Працювала комісія, яка все обстежила. І автобуси, і автопарки. На жаль, люди звикли нічого не робити, експлуатують автобуси по 8-10 років і вважають, що це їхній приватизований маршрут. Ми віддаємо перевагу тим, хто пропонує нові автобуси і безпечні умови перевезення. Тому, природно, з'явилися незадоволені. Ми все призупинили і розглянемо кожну скаргу. Сьогодні вимоги такі — підвищити якість та безпеку перевезень, а можливо, і зменшити цінову політику. Такий приклад є у Броварах: один із перевізників запропонував возити людей на 50 копійок дешевше, ніж інші», — заявив газеті голова ОДА Анатолій Присяжнюк.

Нагадаємо, що перша акція протесту маршрутників відбулася в цю суботу. Так, понад півсотні маршруток перекрили рух київської кільцевої і створили багатокілометровий затор.

У колоні протесту були не лише водії міжміських маршруток, але також механіки і диспетчери, повідомляє ТСН.ua.

Водії хотіли протестувати біля обласної адміністрації. Але колону із п'ятдесяти автобусів до центру Києва не пустила ДАІ. Деякі зупинилися посеред дороги, пробка розтягнулася на три кілометри. На місце затору приїхали бійці Беркута.

Нагадаємо, що у березні 2008 року центр Києва окупували маршрутні таксі. Приватні перевізники обмежили рух транспорту через страйк, розмістивши більше 250-ти маршруток уздовж вулиць Хрещатик, Богдана Хмельницького, а також Майдану Незалежності. Страйк із вимогою підняти ціни на проїзд тривала два дні. 12 і 13 березня на роботу не вийшли близько 90% водіїв маршруток. 14 березня після безуспішних переговорів зі столичною владою пікетники відновили роботу.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути