chrome firefox opera safari iexplorer

Київська бієнале сучасного мистецтва назвала своїх переможців і закрилася

01 серпня 2012 о 10:41

У понеділок ввечері відбулась церемонія нагородження премій Першої Київської бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2012 і офіційне закриття цього масштабного культурного проекту.

За словами комісара бієнале Наталії Заболотної, за два місяці роботи виставки, її відвідало понад 120 тисяч людей. Це якщо не рахувати останню Ніч Бієннале, якою і закривали у понеділок ARSENALE 2012.

Визнання-відкриття

Ідея заснувати ці премії з’явилась вже під час проведення бієнале, розповів у коментарі «Українській правді. Життя» куратор Спеціального проекту ARSENALE  Олександр Соловйов.

«Ці нагороди не є результатом якогось конкурсу, це просто нагорода від організаторів», — сказав він.

Лауреатом Премії ARSENALEAWARDS 2012 у номінації За вагомий внесок у розвиток сучасного мистецтва стала британська художниця Філліда Барлоу.

«Вона дуже добре знана вже багато років у світі мистецтва скоріше як вчитель, а не тільки як митець. Приблизно 10 років тому вона повністю покинула викладацьку діяльність і зайнялась мистецтвом як художник», — прокоментував нагородження куратор бієнале Девід Елліот.

"Насправді особливо приємно насолоджувати Філліда Барлоу ще й через те, що вона зробила інсталяцію, яка повністю відповідає місцю, і вона була зроблена спеціально для бієнале і для місця у «Арсеналі», — додав він.

У номінації Відкриття ARSENALE 2012 лауреатами Премії ARSENALEAWARDS 2012 названо двох митців – Миколу Малишка і Андрія Сагайдаковського.

Як пояснив нам ARSENALE  Олександр Соловйов, оцінювала, кому присудити премії, експертна рада у складі комісара бієнале Наталії Заболотної, куратора головного проекту Девід Елліотт, куратор спеціального проекту «Подвійна гра» та ще двох експертів.

Нагородження Малишка і Сагайдаковських, за словами Соловйова, є не скільки відкриттям (як у назві номінації), а саме як заслужене визнання цих художників, які відомі у вузькому колі митців і критиків.

Лауреатами Премії ARSENALEAWARDS 2012 у номінації Вибір глядацької аудиторіїоголошено одразу трьох художників – Яйой Кусама, Чігару Шіота з Японії, а також китайського митця Сонг Донга.

Їхні роботи справді були видовищними і саме фото на фоні ліхтариків Кусама і рожевої кімнати з чорними крапками найчастіше публікували у соцмережах відвідувачі виставки.

Грошові винагороди отримують Філліда Барлоу (20 тисяч доларів) Микола Малишко і Андрія Сагайдаковський (по 15 тисяч доларів).

Фото «Української правди. Життя» та «Коментарі», а також з Facebook Ya-Galley

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути