chrome firefox opera safari iexplorer

Киянам заборонили купатися на столичних пляжах аж до кінця літа

02 серпня 2012 о 09:38

Заступник головного лікаря Київської санітарно-епідеміологічної станції Юлій Жигалов не відкидає, що заборона на купання на столичних пляжах буде діяти до кінця літа.

Як пише Сегодня, закривши всі пляжі Києва ще місяць тому, СЕС так і не відновила їх роботу, оскільки чергові проби води виявилися поганими.

«Було виявлено шестиразове перевищення індексу лактозо-позитивних кишкових паличок, який є індикатором загального забруднення води! При нормі для купання у водоймі 5 тисяч паличок на літр води тут було від 25 до 32 тисяч на літр. Крім того, через спеку у водоймах гниють водорості і гине риба», — заявив газеті заступник головного лікаря Київської СЕС Юлій Жигалов.

Як відомо, кишкова паличка при потраплянні в організм людини викликає різні інфекційні захворювання — сальмонельоз, дизентерію, розлади. «Все це відбувається з водою через спеку, її температура тримається на рівні 27-28 градусів тепла. Думаю, що ситуація поліпшиться тільки восени. Адже для того, щоб вода очистилася, необхідно, щоб температура повітря знизилася хоча б до 22 градусів і протрималася такою не менш як два-три тижні. Першим очиститься Дніпро, потім озера, оскільки в них вода змінюється повільніше», — зазначив Жигалов.

У свою чергу, гідробіологи зазначають, що в Дніпрі купатися небезпечно, незалежно від погоди і пори року, оскільки в річку скидається багато відходів. За їх словами, в районі Оболоні небезпечно через очисні споруди Вишгорода, а в районі Нижніх садів в жалюгідному стані перебувають господарсько-побутові стоки.

«У районі Московського моста скидаються води систем озер Опечень, з яких зливається вся зливова каналізація з Оболоні і всіх навколишніх районів. Гавань — тут судноремонтний завод, суднобудівний, багато автопідприємств і т.д., а під Верхнім і Нижнім Валами проходить подільський колектор, який в районі вантового моста теж скидає забруднену воду в Дніпро», — заявив старший науковий співробітник відділу екології водоймищ Інституту гідробіології НАНУ Юрій Плигін. Він додав, що водойми на Русанівських садах також забруднені через вигрібні ями приватних будинків.

У комунальному підприємстві Плесо, яке стежить за київськими водоймами, кажуть, що не в силах вплинути в цьому році на стан їх забрудненості. «Це ж не тільки у нас в країні, а й в інших країнах світу в спеку підвищується кількість бактерій у воді», — наголосив гендиректор Плесо Павло Походій.

За його словами, Дніпро очистити неможливо, а на озера можна вплинути, але при наявності величезних грошей. «Щоб очистити одне озеро від мулових відкладень, очерету, так, щоб рівень піднявся і покращився водообмін, потрібно близько 10 млн грн. В наступному році ми плануємо очистити озеро Тельбін. Тоді, за нашими підрахунками, водообмін в ньому буде відбуватися не два рази за сезон, а п'ять. Це буде сприяти тому, що у воді стануть менше розмножуватися кишкові палички», — додав Походій.

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути