chrome firefox opera safari iexplorer

На Андріївському узвозі створять Музей ювелірного мистецтва?

20 серпня 2012 о 18:16

Скандально відомі художні майстерні на вул. Андріївський узвіз, 18 мають перспективу отримати статус пам’яток та перетворитися у Музей ювелірного мистецтва.

З відповідною ініціативою до голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця звернулась небайдужа до долі Андріївського узвозу громада, повідомляє його прес-служба.

«Як мені стало відомо, саме у флігелі на Андріївському узвозі, 18 діяла знаменита ювелірна майстерня Йосипа Хомовича Рєбєнка, де виготовлялися, крім іншого, церковні ритуальні речі для Києво-Печерської Лаври. Як на мене, питання про створення в цьому місці Музею звучить значно привабливіше, ніж перспектива зведення чергової висотки», — вважає О.Бригинець.

Депутат додав, що 1879 року тут знаходилася садиба, що належала купцю Дементію Жукову, потім – колезькому секретарю Якову Мощинському. З 1880 року власниками її була родина Ярославських. З того часу в цьому будинку побувало чимало відомих людей. Внутрішню стіну біля його сходів було прикрашено панно художника І. Білібіна, який брав участь у розписі Володимирського собору.

«Зважаючи на наявну інформацію, та поки ще триває суд щодо законності отримання земельної ділянки нинішнім власником будівель, який хоче звести тут висотку, намагатимусь зробити все від мене залежне, щоб не допустити забудови цього мистецького осередку», — заявив О. Бригинець.

О. Бригинець звернувся до Департаменту національної культурної спадщини та Головного управління охорони культурної спадщини КМДА з вимогою провести історичну та культурну експертизу будинків на Андріївському узвозі, 18.

«Якщо експертиза підтвердить свідчення щодо цінності цих будівель, то це унеможливить їх знищення та запустить механізм надання їм статусу пам’яток», — пояснив О. Бригинець.

Нагадаємо, у 2007 році приміщення на вул. Андріївський узвіз, 18, було продане приватним структурам, всупереч праву Спілки художників, як орендаря, викупити цю будівлю, реконструкцію якої готові були здійснити інвестори. Дане приміщення Національна спілка художників орендувала з 1982 року.

Поки художники відстоювали в суді право на майстерні по вул. Андріївський звіз, 18, КМДА погодила документацію (кадастрова справа №Д -5190) для будівництва, експлуатації та обслуговування житлових апартаментів з офісним центром закладами торгівлі, громадського харчування та підземним паркінгом замість згаданих майстерень.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути