chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині регіональною мовою зроблять румунську?

18 серпня 2012 о 10:57

Скандальний закон про мови продовжує проявлятися у різних регіонах України.

В Чернівецькій області статус регіональної готуються надати румунській мові. Рішення готові ухвалити через три місяці — коли уряд розробить механізм реалізації закону про мовну політику.

«Ми чекатимемо, поки уряд пояснить механізм реалізації закону. Наприклад, за рахунок яких бюджетних коштів потрібно його реалізовувати? Місцевих, районних, обласних чи державних? Це повинен з'ясувати Кабінет міністрів», — пояснив у коментарі «Дзеркалу тижня» президент об'єднання «Румунська спільнота України», депутат від Партії регіонів Іван Попеску.

Він висловив впевненість, що упродовж трьох місяців усі рекомендації будуть готові. «Тоді ми ухвалимо рішення щодо підвищення статусу румунської», — наголосив депутат.

На його думку, поспішати з підвищенням статусу румунської немає сенсу, оскільки з мовним питанням у регіоні немає жодних проблем.

«У Чернівецькій області, наприклад у Герцаївському районі, де 97% румуномовного населення, у всіх селах є румуномовні школи, у всіх селах голови сільрад знають мову, міліція знає мову. У принципі, румунська мова функціонує на підставі закону про мови 1989 року, і жодних проблем немає», — зауважив Попеску.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути