chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині сплюндрували пам'ятник Івану Франку

30 серпня 2012 о 12:13

У Трускавці місцеві мешканці знайшли погруддя Івана Франка на смітнику. Ця скульптура було частиною пам'ятника, що стояв у невеличкому сквері міста-курорта. Уночі проти 20 серпня хтось скинув погруддя з постаменту. Трускавецька влада пообіцяла поновити його до 27 серпня — дня народження Івана Франка. Однак не зробили цього.

У міській раді кажуть, це чутки, пам'ятник не міг бути на смітнику.

«Погруддя забрали після того, як його хтось скинув і відвезли на зберігання у місцеве комунальне підприємство, — каже Валентина Гук із відділу інформаційної політики міської ради. — Щоб його відновити, коштів багато не треба. Але потрібен час. Він не мав мистецької цінності. Радянська влада поставила його у 1955 році поспіхом, коли спохватилися, що йде річниця з дня народження Франка, а пам'ятника йому немає. Зробили з дешевого бетону. Проте він має духовну цінність. Бо поряд з ним виросло багато поколінь. Пам'ятник обов'язково реставрують».

Хто зруйнував Франка, з'ясовує міліція. У день народження поета 27 серпня квіти у місті поклали до пустого постаменту з написом «І. Я. Франко».

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути