chrome firefox opera safari iexplorer

На Миколаївщині археологи виявили унікальні фортифікаційні споруди

21 серпня 2012 о 10:41

Нові елементи фортифікаційних споруд та інші унікальні археологічні артефакти виявила цьогорічна археологічна експедиція, яка проводила розкопки в Національному історико-археологічному заповіднику «Ольвія» на Миколаївщині.

Зокрема, знайдено оборонну стіну найбільш раннього періоду існування стародавньої Ольвії.

Про це повідомила керівник експедиції, доктор історичних наук, провідний співробітник інституту археології НАН України Алла Буйскіх, передає УКРІНФОРМ.

„Минулого сезону наша експедиція під керівництвом Валентини Крапівіної відкрила оборонну стіну. У цьому році ми продовжили роботу. Виявили нижче розташовані підпірні елементи споруди, цілу систему терас, укріплених стінами. Також розкопали кам'яні східці, які зигзагоподібно вели з тераси на терасу”, — розповідає А.Буйскіх.

За її словами, дуже добре збереглися фрагменти житлового приміщення та сирцевої стіни (V століття до н.е.), а також цистерна, двокамерний підвал, над яким було розміщено житлове приміщення (I століття нашої ери).

Інтенсивне будівництво в Ольвії велося протягом всього періоду існування міста. Традиція будувати будинки з сирцевого матеріалу на території усього півдня України (зараз їх називають саманні) зародилася ще в античній Ольвії. Добре збережений фрагмент такої стіни — прямий доказ цьому.

Ще одна цікава знахідка — величезний розвал каменів на підпірних терасах, який свідчить про те, що вже починаючи з першого століття нашої ери, камені на будівництво бралися з ольвійських споруд. Так було і під час будівництва Римської цитаделі, і пізніше, у часи Османської імперії, коли зводилася турецька фортеця в Очакові.

Археологи відкопують колодязі, повністю засипані дрібним камінням. Великі камені вивозили, дрібні — розсипалися.

У цьому році також знайдені фрагменти кераміки — дуже цікаві екземпляри, які дають можливість прочитання більш точних дат певних періодів життя ольвіополітів, ділиться Алла Буйскіх. Нинішнього літа відкопали фрагмент розбитої амфори. На чорній лаковій поверхні чітко виділявся малюнок «Ерот на дельфіні» — відомий сюжет з античної міфології. Зображення збереглося дуже чітко.

Ще один унікальний артефакт — фрагмент червонофігурного кіліка, скріпленого свинцевою скріпкою. Це не просто черговий уламок, знайдений у нинішньому сезоні, а дуже важлива знахідка для вчених, яка свідчить про те, що посудина була зроблена в 3-й чверті V століття до н.е. в Афінах. В Ольвії вона дуже цінувався і коли така дорога чаша розбивалася, ольвіополіти склеювали її за допомогою свинцевої скріпки і продовжували користуватися. Вражає якість лаку, секрет якого був загублений назавжди. До цього часу він зберіг свій блиск і чіткі лінії зображеного сюжету.

За словами А.Буйскіх, такі цінні знахідки трапляються не щороку. Вони дають дуже багато корисної інформації. У нинішньому сезоні на розкопках в заповіднику працює близько 500 чоловік. Серед них біля 50 волонтерів — закоханих в Ольвію людей різних професій з різних куточків України та Росії.

Сезон триває до 30 серпня і учасники експедиції сподіваються, що останні дні ще принесуть їм цікаві знахідки.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути