chrome firefox opera safari iexplorer

На території Івано-Франківщини «мовний закон» не діятиме

23 серпня 2012 о 16:13

Івано-Франківська обласна рада визнала Закон України №5029-VI «Про засади державної мовної політики» таким, що не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області, передає кореспондент УНН.

Відповідне рішення «Про дотримання вимог Конституції України щодо функціонування державної української мови в Івано-Франківській області» сьогодні прийняла сесія облради.

«Відповідно до статей 10, 60 Конституції України, ст. 43 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні“ обласна рада вирішила: 1) Вважати Закон України „Про засади державної мовної політики“ таким, що не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області», – сказано в рішенні облради.

Депутати також визначили, «що єдиною мовою офіційної діяльності в області підприємств, установ та організацій усіх форм власності, мовою діловодства є державна українська мова».

Своє рішення депутати направлять Президенту України, Верховній Раді Україні, іншим обласним радам і ЗМІ.

Івано-Франківська облрада вважає, що прийнятий «у неконституційний, протизаконний спосіб антиукраїнський закон „Про засади державної мовної політики“, спрямований на підривання національних основ Української держави».

Як повідомляв УНН, раніше депутати міськради Івано-Франківська визнали мовний закон недійсним на території міськради.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути