chrome firefox opera safari iexplorer

Незвичайний надгробок поставлять на могилі Богдана Ступки

08 серпня 2012 о 11:29

Творець головної нагороди Одеського кінофестивалю «Золотий Дюк» Михайло Рева розповів, що за допомогою скульптури, в яку вкладе свою душу, віддасть останню данину великому українському акторові.

За словами Реви, він товаришував з Богданом Ступкою більше 15 років і бачив у ньому свого духовного наставника. «Це людина, яка не раз допомагала мені зрозуміти життя, надихала своїм прикладом і відданістю мистецтву. Я його щиро поважав і любив, тому й вирішив віддати данину пам'яті. Я зрозумів, що зможу вкласти в скульптуру душу і серце. І зроблю цю роботу безкоштовно», — цитує скульптора Сегодня.

На його думку, варіант зобразити актора у вигляді портретного монумента не схвалив би сам Богдан Сильвестрович. «Це повинно бути мистецтво, а не просто пам'ятник ... Я вирішив зробити надгробок у вигляді руки, що тримає на безіменному пальці маску як втілення культури. Цим жестом він дає знак наступним поколінням, щоб вони задумалися: у мистецтві потрібно віддаватися до останнього — воно не терпить фальші», — підкреслив скульптор.

Монумент зроблять з бронзи, а постамент — з граніту. У оформлення постаменту внесла свої корективи вдова Богдана Ступки Лариса. За її задумом, щоб розбавити абстракціонізм композиції, на граніті потрібно зобразити фотофрагменти з ролей, зіграних актором.

Скульптуру планують відкрити через рік, в день річниці смерті легендарного актора.

Нагадаємо, Богдан Ступка помер 22 липня у лікарні «Феофанія». В театрі ім. Івана Франка він пропрацював 34 роки, причому з 2001 року був його художнім керівником. Перед смертю актор попросив президента виконати останню волю — призначити новим художнім керівником театру Станіслава Мойсеєва. 25 липня Мойсеєв очолив театр.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути