chrome firefox opera safari iexplorer

«Паспортна» реорганізація: де і як тепер отримувати паспорти

18 серпня 2012 о 12:43

Видачею паспортів громадянина України відтепер опікується не Міністерство внутрішніх справ, як це було раніше, а Державна міграційна служба.

Перші наслідки реорганізації вже відчули на собі ті, хто на початку серпня намагався отримати паспорт. Через брак бланків у деяких містах людям не могли видати головний документ вчасно.

Яких ще сюрпризів чекати від реорганізації, та чи буде в ній щось позитивне, учора в Києві під час прес-конференції роз’яснювали перший заступник директора департаменту паспортної роботи й громадянства Державної міграційної служби Тетяна Нікітіна та заступник начальника Управління паспортної роботи, громадянства й реєстрації фізичних осіб МВС Алла Чередніченко, пише Голос України.

Як тепер отримати документ номер один?

Для тих, кому вже зараз потрібно отримати паспорт громадянина України, вклеїти нове фото чи змінити прізвище, радимо не гарячкувати.

Стара система паспортних столів, які працюють при ЖЕКах, все ще діє. За словами Тетяни Нікітіної, відмовлятися від неї найближчим часом не планують. Більше того, як розповіла чиновник, у громадян з’явилася й нова можливість: оформити паспорт можна і безпосередньо у територіальному відділі Державної міграційної служби (ДМС).

Окремо журналістів цікавило питання про зволікання з видачею паспортів через нібито нестачу бланків. Тетяна Нікітіна переконувала, що проблеми з цим не було. «Жодних затримок, пов’язаних із розглядом заяв громадян щодо оформлення паспортів, у тому числі поданих раніше, не очікується», — заявили у ДМС.

Чи це насправді так, автор цих рядків вирішила перевірити, вирушивши до одного з паспортних столів Солом’янського району Києва. Жодного повідомлення про нововведення серед численних оголошень знайти там не вдалося. Водночас приємно вразила відсутність черги та привітне ставлення до відвідувачів.

На запитання, наскільки швидко можна замінити паспорт у зв’язку зі зміною прізвища, паспортистка відповіла: «Протягом місяця. Але знаєте, ви одразу після весілля приходьте із заявою. У нас із бланками проблематично, тож, щоб ви все вчасно одержали, ми максимально швидко маємо надіслати ваші документи». Тож, виходить, «бланкові непорозуміння» все ще мають місце.

А ось ті, в кого попереду епопея із заміною закордонного паспорта чи отримання проїзного документа для дитини, можуть не перейматися — поки що їх видає, як і раніше, Міністерство внутрішніх справ. Однак у майбутньому, як запевнила заступник начальника Управління паспортної роботи, громадянства та реєстрації фізичних осіб МВС Алла Чередніченко, і ця функція перейде під контроль Державної міграційної служби.

Що нового з реєстрацією?

Одним із позитивів реформи стане швидкість реєстрації. Тепер ця процедура займатиме лише один день. Ще одним плюсом реформи вважають розширення кола підстав для зняття з реєстрації.

«Якщо раніше це була заява або рішення суду, то тепер зняття з реєстрації є можливим у разі припинення підстав на право користування житлом», — пояснюють у ДМС. На думку чиновників, це спростить відносини між власниками та орендарями квартир.

Раніше власники неохоче реєстрували квартирантів, бо ті не завжди безпроблемно «виписувалися». Тепер, якщо підстав для проживання у того, хто винаймає квартиру, не буде, то зняти реєстрацію власник помешкання зможе самотужки.

NB!

Інформацію про всі деталі нововведень можна знайти на сайті Державної міграційної служби (www.dmsu.gov.ua) або ж отримати за телефоном гарячої лінії: (044) 383-76-26 .

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути