chrome firefox opera safari iexplorer

Презентували унікальну кам’яну ікону Божої Матері часів Київської Русі. ФОТО

20 серпня 2012 о 10:16

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії прийняв групу православних меценатів, що презентували унікальну кам’яну різьблену ікону Божої Матері часів Київської Русі.

Про це повідомляє ZIK з посиланням на офіційний сайт Української Православної Церкви.

Вклонившись древньому образу, Предстоятель УПЦ благословив створення експертної комісії на подальше вивчення святині.

«Я думаю, що буде по достоїнству вивчатися ця ікона, народ приклонить свої серця, свої уми до цієї знахідки», – відзначив він.

Фото orthodox.org.ua

Ікону знайшли під час розкопок на Княжій горі під Каневом у 1930-х роках, й до цих пір вона перебувала у власності різних приватних осіб. Науковці припускають, що образ належав князю Володимиру Мономаху (у хрещенні Василій). Про це свідчить напис на звороті: «Господі, помозі рабу Твоєму Васілію на многая лєта стола єго».

За даними експертів, ікона виготовлена візантійськими майстрами не пізніше ХІІІ сторіччя. Підробити її в сучасних умовах неможливо.

Фото orthodox.org.ua

Науковці називають знахідку унікальною, адже ікон такого часу на камені немає взагалі.

Матеріал, з якого виготовлено ікону – природний гіпс. Образ Пресвятої Богородиці відносять до іконографічного типу «Умиління».

Також на іконі зображені первоверховні апостоли Петро і Павел, святителі Іоанн Златоуст, Василій Великий та Григорій Богослов, а також святі воїни, серед яких, ймовірно, великомученики Георгій Побідоносець та Феодор Стратилат.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути