chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні на ТВі – лекція про дві світоглядні доктрини: Український світ та Русский мир

18 серпня 2012 о 10:14

Сьогодні, 18 серпня, о 21:30 та телеканалі ТВі відомий політик, кандидат історичних наук та доктор політичних наук Микола Томенко прочитає лекцію «Історія миру та війни між Українським світом і Русским миром» для програми «Лекції та події».

У цій лекції буде проведений аналіз історичної боротьби, протистояння, тимчасового замирення та війни між двома світоглядними доктринами – Українським світом та Русским миром.

Актуальність даної проблеми полягає у тому, що сьогодні, на думку Миколи Томенка, ми мусимо констатувати фактичний перехід вже до «військових дій» у історії відносин цих двох доктрин. Так, головні ідейники «Русского мира» Владімір Путін та Патріарх Кіріл мають своїх постійних представників в Україні – прем’єр-міністра Миколу Азарова та міністра освіти і науки, молоді і спорту в Україні Дмитра Табачника.

Цікаво, що в лекції розглядається також історія розвитку цього питання – як відбувалася світоглядна взаємодія цих двох доктрин у попередній період української історії, а також у взаєминах двох самостійних держав — Росії та України.

Микола Томенко торкнеться і теми різного тлумачення ролі України в роки Великої Вітчизняної війни. «Гучні заяви Путіна про те, що Росія у Великій Вітчизняній війні перемогла б і без України, на жаль, зовсім не оригінальні. Ця тема була активно продебатована ще у 1943 році, коли Йосип Сталін і його найближче оточення заборонило Довженківську «Україну в огні», — нагадує Микола Томенко.

Під час сьогоднішньої лекції Миколи Томенка на ТВі можна буде побачити унікальний запис виступу Олександра Довженка українською мовою у Москві на ІІІ Всеслов´янському мітингу у травні 1943 року.

Тож не пропустіть цікаву та пізнавальну лекцію відомого історика про актуальні на сьогодні в Україні дві світоглядні доктрини – Українського світу та «Русского мира»!

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство