chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві відкривається цікава виставка українських художників

28 серпня 2012 о 14:29

Сьогодні, 28 серпня, в київському центрі сучасного мистецтва PinchukArtCentre відкривається перша персональна виставка в рамках програми Трансфер — Чоловік на двох гойдалках Моніки Завадскі.

Трансфер — програма обміну, яка, як відзначають в PinchukArtCentre, популяризує та підтримує нове покоління українських художників за кордоном, а також пропонує динамічний погляд на молоде польське мистецтво в Україні. Програма реалізується спільно з Центром сучасного мистецтва Замок Уяздовський (Варшава, Польща).

Серед експонатів виставки Моніки Завадські — три нові роботи: скульптура Чоловік на двох гойдалках, яка буде демонструватися в діалозі з двома відео з проекту Завадскі Будь-хто; спеціально створена для арт-центру фреска, а також звуковий твір, що являє собою інтерв'ю автора і організатора і співкуратора виставки Марії Ланько.

«Завадькі створює мову, в якій поєднуються графічні стратегії з глибоким дослідженням формування культурної та особистої самобутності. За допомогою нових творів, представлених на виставці, художниця робить новий крок, комбінуючи різні медіа для створення складного багатовимірного дискурсу», — зазначив куратор виставки, арт-менеджер PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф.

Моніка Завадскі (1977, Варшава) — автор скульптур, відео, графіки і постерів, що стосуються проблем соціального виключення, інакшості, сексуальності і тілесності. Займала посади арт-директора журналів DIK Fagazine і K Mag. Живе і працює у Варшаві.

Експозиція розташована на 5-му поверсі арт-центру в просторі PAC-UA і триватиме з 28 серпня по 2 вересня 2012 року.

У день відкриття виставки Моніка Завадскі проведе Художню бесіду, присвячену проекту Чоловік на двох гойдалках. Захід відбудеться 28 серпня о 18:00 в просторі PAC-UA на 5-му поверсі PinchukArtCentre.

Наступного дня, 29 серпня, о 19:00 художниця Алевтина Кахідзе прочитає спеціальну лекцію, присвячену ідеї програми обміну. Алевтина Кахідзе — художниця, автор інсталяцій, медіа-робіт, перформансів, текстів і дизайнерських об'єктів; лауреат Премії Малевича українських художників 2008 р., переможець конкурсу серед молодих художників і кураторів Центру сучасного мистецтва при НаУКМА 2002 р.

Заплановані лекції в рамках програми обміну Трансфер:

— Єва Горзадек (Ewa Gorzadek) — Рух, звук та зображення: польський відео-арт з точки зору історії та сучасності, 9 вересня, 18:00;

— Агнешка Піндера (Agnieszka Pindera) — Командні гравці. Польські художні групи, 12 вересня, 19:00;

— Даніель Музичук (Daniel Muzyczuk) — резонуючий простір. Польський саунд-арт, 19 вересня, 19:00;

— Фінальна дискусія — 26 вересня, 19:00.

Заплановані персональні виставки молодих польських митців в рамках програми обміну Трансфер:

Агнешка Польска (4-9 вересня),

Конрад Смоленскі (11-16 вересня),

Ніколас Гросп’єр (18-23 вересня),

Міхал Будні (25-30 вересня).

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути