chrome firefox opera safari iexplorer

«Спрощене» життя втричі дорожче

25 серпня 2012 о 09:33

В Україні зафіксували справжнє економічне диво. За перше півріччя цього року кількість підприємців, що користуються спрощеною системою оподаткування, зросла на 10% — до 1,5 мільйона.

Зате єдиного податку за ці півроку спрощенці сплатили аж утричі більше, ніж за аналогічний період минулого року — аж 1,8 мільярда гривень.

Виходить, що нові 149 тисяч підприємців дали до бюджету 1,2 мільярда гривень! І при цьому у податковій кажуть, що нова спрощена система значно полегшила життя малому та середньому бізнесу. І про податковий тиск на дрібних підприємців начебто говорити не можна, бо діє мораторій на перевірки спрощенців...

“З нового року у нас діють зміни щодо спрощеної системи оподаткування. Так, якщо раніше єдиний податок був 200 гривень, то тепер спрощенців поділили на чотири категорії. Перша і друга категорія платять від 1 до 20% від мінімальної заробітної плати, третя і четверта група — 3% від обороту, – каже голова Ради Асоціації платників податків у Львівській області Лілія Долінська. – Змінились і умови. Якщо раніше спрощеною системою могли користуватись лише ті підприємці, які мали до 300 тисяч обороту, то тепер — до трьох мільйонів гривень. Збільшилась і максимальна кількість працівників, яку можуть мати спрощенці. Тобто за останні півроку зросла і кількість платників на спрощеній системі оподаткування, і самі ставки податків. Тому і зросли надходження”.

У серпні набули чинності нові зміни до Податкового кодексу, які стосуються спрощеної системи оподаткування. Тепер спрощенців буде не чотири, а шість груп.

Нововведення дозволяють працювати на єдиному податку навіть тим підприємцям та юридичним особам, які мають річний дохід до 20 мільйонів гривень. Для них ставка єдиного податку буде на рівні 7% від доходу для платників ПДВ та на рівні 10% для тих, хто не є платником ПДВ.

Таким чином спрощена система потроху перестає бути спрощеною...

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути