chrome firefox opera safari iexplorer

Тернопільське мистецтво пограбували на 60 тисяч доларів

31 серпня 2012 о 13:33

Невідомі зловмисники вночі пограбували Гусятинський районний краєзнавчий музей, що на Тернопільщині. Зникло дев’ять картин різних авторів періоду соцреалізму, каталожна вартість яких становить близько 60 тисяч доларів, аукціонна ж може сягати кількох сотень тисяч доларів.

Здійснити чорну справу грабіжникам полегшила відсутність у музеї охорони та системи сигналізації. За фактом крадіжки порушено кримінальну справу, повідомляє Високий замок.

У секторі громадських зв’язків Тернопільського обласного управління міліції повідомили, що крадіжка сталася у ніч з 24 на 25 серпня. Зникнення картин виявили працівники музею, які прийшли після свят на роботу.

«Музей відкритий для відвіду­вань у всі дні, крім вихідних і державних свят, — розповіла директор Гусятинського краєзнавчого музею Ольга Гофман. — Ми вийшли на роботу та побачили, що зі стіни, де була постійна експозиція, зникло декілька картин. Неподалік лежали рами та підрамники, що їх грабіжники зняли із викрадених полотен. Були відчинені двері запасного виходу, які зазвичай замкнені».

За однією із версій правоохоронців, крадії пробралися до музею через вікно на другому поверсі. За іншою – пройшли через службовий вхід на першому поверсі. Потім вийшли сходами на третій поверх і вирізали отвір у вхідних дверях музею.

Відтак Гусятинський краєзнавчий музей уже декілька днів живе з діркою у дверях. Тому його працівники змушені тут чергувати навіть вночі. Адже у фондах мистецької установи залишилися ще чимало дороговартісних експонатів.

Нагадаємо, це вже третя крадіжка мистецьких творів із музеїв Тернопільщини за останні роки. Дві перші було здійснено з залу обласного художнього музею навесні 2004-го та 2007 року. Тоді зловмисники винесли етюд Івана Шишкіна до картини «Лісове кладовище» та полотно Іллі Репіна «Український пейзаж».

Правоохоронці наголошують, що в Україні, на замовлення колекціонерів, активно діє «картинна мафія». Особливо почастішали їхні сліди у сільських та районних музеях, де немає охорони.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути