chrome firefox opera safari iexplorer

Три причини, чому київська злива перетворилася в повінь

17 серпня 2012 о 09:20

Підсумки повені: на Оболоні справи йдуть гірше, ніж на Троєщині та Харківському масиві. Бригинець назвав три причини, через які затопило Київ. Про це в своєму блозі розповів депутат Київради Олександр Бригинець.

«По-перше, столична влада вже давно не стежить за станом комунального господарства міста — колектори і водовідводи забиті, все буквально запресоване гнилим сміттям. Тому зрозуміло, що воді просто нікуди діватися, і вона йде вгору. Приклад — Оболонь: район буквально потонув, ставши епіцентром повені», — розповів О. Бригинець.

Депутат зауважив, що екологи називали головною загрозою повені Дніпро: мовляв, внаслідок дощів вода в річці підніметься і затопить найближчі райони. Однак, як показали події останніх днів, проблема не в піднятті рівня води в річці, а в тому, що їй нікуди вбиратися.

«По-друге, Київ активно і хаотично забудовується. Будинки виростають на столичній землі без врахування особливостей природи. Так, на Оболоні — найвища щільність забудови в столиці (воно й не дивно, враховуючи рентабельність тутешнього житла і пряму лінію метро) через що змінюється хід підземних річок і вода не знає куди себе діти. Як наслідок вона виливається на дороги, які перетворюються в річки», — впевнений О. Бригинець.

Третьою причиною О. Бригинець назвав те, що у столиці всупереч мораторію на знищення зелених зон, дерева, які мають допомагати затримувати воду, вирубуються.

«Знову ж таки, показовий приклад Оболоні, де парків немає в принципі — буквально все залито бетоном. Тому на цьому масиві справи йдуть навіть гірше, ніж на Троєщині або на Харківському масиві, де незабудованих зон більше і воді поки що є куди вбиратись», — констатував депутат.

Перераховані вище фактори, на переконання О. Бригинця, стали наслідком безладної і безвідповідальної політики столичної влади. Це призводять до таких надзвичайних ситуацій, як нинішня повінь, перед якою кияни виявилися просто беззахисними.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути