chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобильській зоні можна буде жити вже через 20 років?

17 серпня 2012 о 12:59

Населення може повернутися в Чорнобильську зону через 20 років.

Як повідомляє кореспондент Gazeta.ua, про це сьогодні на брифінгу заявив виконуючий обов'язки голови Державного агентства з управління зоною відчуження Дмитро Бобро.

«У науковців є різні думки з приводу того, чи можна заселяти зону відчуження. За нашими розрахунками, південні околиці Чорнобильської зони можна заселяти людьми через 20 років. Вже зараз там є відносно чисті райони, але з певними „плямами“ радіації. Ти ж не змусиш господарів перебувати у себе на подвір'ї і не ходити вліз по ягоди. Але в сам Чорнобиль повернутися не можна буде ніколи», — сказав Бобро.

Він розповів, що за нормами, середня доза радіаційного випромінення для населення становить 1 мілізіверт на рік.

«Доза, яку отримують працівники на ЧАЕС — 1,2 мілізіверта на рік. Але вони працюють вахтовим методом, тому це не шкідливо для їхнього здоров'я. Якби вони там постійно проживали, то отримували б 2,5 мілізіверта. А якби ще й харчувалися тамтешніми продуктами, то 5», — зазначив Бобро.

За його даними, нині в зоні відчуження проживає 200 самоселів, половина з них — у Чорнобилі, а половина — у південних регіонах.

«Це здебільшого люди похилого віку. Їх звідти вже не можна виселяти, бо той стрес, який вони отримають від переселення, буде значно гіршим для їх здоров'я, ніж те, що вони живуть в зоні відчуження. Але перевозити туди людей на проживання не можна — неправильно забруднену зони перетворювати на зону відпочинку», — розповів він.

Бобро повідомив, що родичі людей, які проживають в зоні відчуження, можуть приїжджати до них у гості, але не більше, ніж на 5 днів.

Чиновник також зазначив, що зона відчуження нині займає 2 тис. кв.км, з них 200-300 кв.км можна повернути для населення.

«З наступного року ці території науковці дозволять засівати технічними культурами і будувати конструкції для генерації електроенергії. А 100 квадратних кілометрів назавжди залишаться недоторканними», — наголосив Бобро.

Щодо 35 осіб, які попросили прем'єр-міністра Миколу Азарова переселитися до Чорнобильської зони, то Бобро підкреслив, що їм такого дозволу раніше ніж через 20 років ніхто не надасть.

«У разі їхнього переселення їх вважатимуть самоселами, оштрафують на близько 400 гривень та примусово виселять», — підсумував він.

Нагадаємо, фахівці Національної комісії з радіаційного захисту населення вважають, що частина 30-кілометрової зони відчуження Чорнобильської АЕС і саме місто Чорнобиль вже придатні для проживання людей.

Розділи: Довкілля