chrome firefox opera safari iexplorer

У Грузії з'явилася гора імені Степана Бандери

09 серпня 2012 о 09:54

Львівські альпіністи одну із безіменних кавказьких вершин назвали іменем провідника ОУН Степана Бандери. Про це у коментарі УНІАН розповів керівник експедиції Мар’ян Нищук.

За його словами, висота вершини 4 тис. 272 м. Водночас М.Нищук зазначає, що сама експедиція тривала два тижня. «Нам дуже пощастило з погодою, тому і так швидко закінчилось сходження. Сама ідея акції виникла взимку цього року, яку підтримали мої друзі зі Львова, Тернополя та Києва», – додав М.Нищук.

За його словами, в експедиції взяло участь п’ятеро осіб: четверо українців (троє львів’ян і один тернополянин – ред.) і один мешканець Грузії, який під час сходження захворів і змушений був залишити групу. На вершині українські альпіністи встановили меморіальну дошку із зображенням провідника ОУН і написом «Степан Бандера – герой України» та червоно-чорний прапор.

За словами альпініста, ця вершина знаходиться у районі Казбегі і не є складною, але високою. «Тому на майбутнє ми плануємо проводити масові сходження. Наступного року на цій вершині ми встановимо хрест, де проведемо панахиду за полеглими в боях бійцями ОУН-УПА. Я сподіваюсь, що дана акція стане масовою і нас підтримають ЗМІ», – сказав М.Нищук.

Група повернулась з експедиції до Львова 4 серпня. Як повідомляв УНІАН, вже наступного року клуб планує підійматися на киргизькі вершини Тянь-Шаню. Імена, які незабаром можуть з’явитися на світових мапах, уже визначено: це Андрей Шептицький, Йосип Сліпий, Євген Коновалець.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути