chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві панахидою відзначили 80–ті роковини сумнозвісного закону «про п’ять колосків»

09 серпня 2012 о 13:06

7 серпня 1932 року Йосип Сталін підписав Закон «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», більш відомий як закон «про п’ять колосків». Мінімальна крадіжка (наприклад, кількох колосків голодною дитиною) каралася смертю. «Гуманним» вважався вирок: 10 років таборів без права амністії.

Цю сумну дату відзначили активісти всеукраїнської громадської організації «Коаліція учасників Помаранчевої революції» та небайдужі кияни, які у вівторок увечері прийшли на панахиду «по безвинно убієнних» до Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні». Акція була камерною, небагатолюдною. За словами директора меморіалу Віктора Діденка, зібралося 20—30 осіб. Для них директор відчинив музей, люди ставили свічки–лампадки, приносили яблука та зерно.

Після панахиди, близько 21–ї години, до акції приєдналися представники творчої інтелігенції, які цього ж дня зустрiлися з Президентом Віктором Януковичем i просили не підписувати сумнозвісний «мовний Закон». Павло Мовчан, Іван Драч, Микола Жулинський, Лариса Скорик поклали квіти до меморіалу пам’яті жертв Голодомору, поставили поминальні свічки.

Активісти КУПР та представники інтелігенції підписали відкритий лист Януковичу, в якому застерегли його від хибних кроків. «Якщо Голодомор 1932—33 років — навмисний геноцид народу, то сьогодні Законом про мову здійснюють духовний геноцид українців... В Україні й досі тривають репресії, переслідування за переконання і за тверду громадянську позицію, розправи з громадськими діячами за допомогою «ручної» судової системи та правоохоронних органів, дуже далеких від принципів Законності й справедливості», — йдеться у листі. Серед тих, хто підписали звернення, зокрема: Іван Драч, Микола Жулинський, Марія Влад, Петро Кононенко та інші.

Наступного тижня, 15 серпня, у музеї «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні» відкриється виставка, на якій відвідувачі зможуть побачити документальні свідчення злочинів комуністичної верхівки того часу: фотографії, постанови, архівні дані, в тому числі ті, що не демонструвалися раніше. Виставка триватиме до середини вересня.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути