chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві провели надскладну операцію на серці без надрізів і рубців

28 серпня 2012 о 14:25

До аорти пацієнта, у якого в головній артерії виявили розшарування, хірурги рухалися завдяки спеціальному зонду, по артеріях, починаючи з ноги, повідомляє ТСН.

Операція тривала лише дві години.

Для введення зонда на нозі зробили надріз, довжиною у три сантиметри. А подорожувати тілом хірургам допоміг рентген. У спеціальному пристрої, який вводять через артерію, вже є протез. У певний момент його просто випускають.

«Принцип такий, що він сам розправляється, розкривається після того, як ми звільняємо його, сам розкривається і повторює стінку судини», — пояснив лікар-хірург Богдан Черпак.

Як зазначають фахівці, такі операції забирають у два рази менше часу і обходяться без крововтрат. На третій день після хірургічного втручання пацієнт вже може піти додому.

У Європі подібні операції проводять досить часто, однак для України вони все ще унікальні. Як зазначають медики, для частого проведення таких операцій українським клінікам не вистачає кваліфікованих фахівців, устаткування і грошей. Крім того, необхідна для хірургічного втручання апаратура такого типу є лише в Києві.

Нагадаємо, що минулого року в Севастопольській міській лікарні № 5 була проведена унікальна операція з порятунку зору двомісячної дитини.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути